Een andere politiek

Pepe Mujica
Bescheiden, gepaard aan eenvoud, sprekend uit ervaring en bewogenheid, zonder te veroordelen. De vroegere president van Uruguay en guerrillero van de Tupamaros bezit deze eigenschappen. Hij begreep, zoals hijzelf zei, dat er maar een constante is, namelijk dat alles verandert. En juist daarom is het zo belangrijk je kinderjaren je steeds voor de geest te halen. 

Arte zond gisterenavond een prachtige documentaire over Pepe Mujica uit. Een documentaire die iedereen zou moeten zien. Ze maakt weerbaar, zeker tegen ontwikkelingen die in Europa gaande zijn. Vreemdelingenhaat, opkomend fascisme, dankzij de Ewig Gestrigen, die een toestand verheerlijken die nooit bestaan heeft en bereid zijn alles te slopen wat met grote moeite opgebouwd is als bescherming om niet terug te vallen in duistere tijden van oorlog en fascisme. Open grenzen bijvoorbeeld, samenwerking tussen naties. Er valt nog veel werk te verrichten, maar we laten ons dat niet meer afnemen. We weten beter, fascisme mag geen kans meer krijgen, dat zou betekenen dat onze kinderen en kleinkinderen geen toekomst meer hebben, dat ze moeten vluchten. Mijn kinderjaren ben ik niet vergeten, ze waren gelukkig dankzij de hoop die er heerste op een betere wereld. Die hoop mag niet verloren gaan.

Een fragment:


De complete documentaire valt inmiddels ook op YouTube te zien:
Pepe Mujica – Ein Präsident aus Uruguay

 


Uitgelicht foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.