De Hollandse geest

 

Waarom zijn bepaalde karakteristieken zo eigen aan de Hollandse volksaard? Ik zeg bewust Hollands en niet Nederlands, want ik beschouw de cultuur van boven de rivieren als ware ik een buitenlander. Het aannemen van die houding is niet zo moeilijk vanuit Maastricht, ingelijfd door Hollanders voor hun veiligheid en nut. Vandaar dat vreemde aanhangsel dat bij Nederland is gevoegd, maar feitelijk niet bij Nederland hoort, geografisch, historisch en cultureel bezien.

Hollands: regelzucht, bezorgd om de portemonnee, schreeuwerig, hoge eigendunk en meer van die voor elke buitenstaander opvallende eigenschappen. Bovenal zeer bezorgd over hoe anderen over hen denken.

Met trots verwijst men naar wat men geschapen heeft, de polder met zijn orde waaraan geen ontsnappen mogelijk is. Ordentelijk in ruimte en geest. Alles wordt getoetst en krijgt zijn plek. Gaat iets fout worden schuldigen gezocht, immers het door hen ontwikkelde systeem is feilloos. 

Een merkwaardig volk die Hollanders. En werkelijk waar, de meesten zijn beslist aardig. Het zijn uiteindelijk ook maar mensen met al hun hebbelijkheden en karaktertrekken. Wel door en door christelijk op een eigen, eigenaardige wijze. 


Christelijk…: De Januskop van het ChristendomGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.