Lachen is gezond

Hugues Vassal: Françoise Hardy et Patrick Modiano – Bois de Boulogne, Paris (1968)




Onze Zwarte Pieten man aan het woord in de Volkskrant:


Zegt de naam Patrick Modiano u trouwens iets?

‘Nee, wie is dat?’

De kersverse Franse winnaar van de Nobelprijs voor literatuur. Bent u geen lezer?

‘Oh, wat leuk. Ik ben weldegelijk een lezer, alleen hem ken ik niet. Wacht, ik loop even naar m’n nachtkastje. Hier ligt: ‘Dutch Racism’ van Philomena Essed; ‘Reclaim the State’ van Hilary Wainwright; ‘Open Veins of Latin America’ van Eduardo Galeano; ‘The Book of Other People’ van Zadie Smith.’

 


Een man met besef van cultuur in Batavenland. Het standaardwerk van Galeano op het nachtkastje. In het Engels nog wel. De Godin Technologie spreekt geen Spaans, zegt Galeano, dat is waar. Maar de intentie is goed. Nu Marx nog in het Duits…

En Zwarte Piet? Zwarte Piet is lief. Echter, na het Islam is fascisme heet het nu:

ZWARTE PIET IS RACISME

Quinsy Gario op Tumblr

Les extrêmes se touchent… 

Wie is toch die Quinsy Gario vroeg ik me al vaker af. Nu weet ik ’t. Iemand die denkt de racistische ader in Batavenland te hebben blootgelegd. Wat een misvatting. Nee, dan is Patrick Modiano me vele malen liever. Hebt u hem wel eens aan ’t woord gehoord? Een groter contrast met extremisten van welke aard ook is niet denkbaar.

Hier nog wat zinnige informatie en meer: “Le Réseau Modiano” – Un site pour lire entre les lignes de Patrick Modiano.
Er valt te lezen: Prix Nobel, le monde découvre Modiano.


Als toegift op dit bericht Galeano in het Duits, de kroniek van een continent: “Memoria del Fuego”, een hoorspel van Heinz von Cramer, uitgezonden door de WDR in 1989. Vergeet niet te luisteren, het lachen zal u vergaan.



ps
Zeer vertrouwenwekkend, Gario heeft zijn materiaal bij Tumblr opgeruimd:
zwartepietisracisme
 




Uitgelichte foto: Hugues Vassal – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.