Witte Piet

Xavier Roy – Photo extraite de la série ‘Madagascar’
Schermafdruk 2014-11-18 03.01.05M’n eerste reactie, zie je wel en hij heeft nog gelijk ook. Het grote pré van Wilders is, als je het zo mag noemen, dat hij erin geslaagd is het ware gezicht van Nederland te tonen. Xenofobie, racisme en fascisme zijn onmiskenbare elementen in de samenleving die volop voorhanden zijn. Dat was voor de oorlog zo, na ’45 en het is nu niet anders. Het enige verschil is dat het nu massaal naar buiten treedt. De o zo fatsoenlijke, nette Nederlander laat zijn ware aard zien. Dat is winst. De vlag die eens zo fier gehesen werd op de Bataafse modderschuit is van kleur verschoten.

De eerlijkheid gebied te zeggen dat het losgebroken maatschappelijk debat, ja zo wordt dat hier ten lande genoemd, niet de rechtstreekse verdienste is van Wilders maar van iemand die zich stoorde aan Zwarte Piet en met behulp van een wetenschapper het bewijs leverde dat deze fantasiefiguur ontsproten was aan ons duistere verleden. Dat de stellingen van deze wetenschapper nauwelijks houdbaar zijn doet er nu niet meer verder toe. We kunnen, nee we moeten de maatschappij, zo simpel gaat dat, verdelen in twee groepen, de racisten voor Zwarte Piet, de anderen tegen.

Tegenstanders van Zwarte Piet zijn de ware rechtvaardigen, hebben een blanke ziel en bekommeren zich om alle onrecht in de wereld. Geen moeite is hen teveel. Zelf bijten ze op een houtje om iedere verschoppeling maar te kunnen helpen. Aan leven komen ze niet meer toe. Prachtmensen zijn het en strijdvaardig bovendien. U ziet het op de foto. Kinderen mogen niet geïnfecteerd worden met verderfelijke zaken.

Nu zit ik nog met een probleempje. Toen onze kinderen nog klein waren werd ook over deze zaken gesproken. Dat was eind zeventiger jaren. Een van onze vriendinnen speelde vaak voor Zwarte Piet en deed dat graag. Ze was een ras Surinaamse. Zou ze stiekem een vorm van zelfhaat gekoesterd hebben tegen haar afkomst? Ja, zoiets kun je je gaan afvragen gezien de nadrukkelijke opdracht aan kleurlingen dat ze zich dienen te distantiëren van Zwarte Piet. Nee, die lieve Eveline leed beslist niet aan een soort zelfhaat. Wel was ze een geboren Zwarte Piet.

Het treurige van de gang van zaken is, kortom, dat rabiate figuren het klaar hebben gespeeld een non-issue aan te grijpen, terwijl ondertussen de wereld naar de verdommenis gaat. Ik zeg meestal in zo’n geval, rijdt u auto? Ja, dan houdt uw mond. Ik kan de zon in het water zien schijnen en kom alsjeblieft niet aan met morele preken, die veelal gaan over de ander, die niet wil deugen, die ons geld inpikt, die de kluit belazerd. Ik denk en vrees dat juist daar de scheidslijnen lopen bij de bevolking en niet bij voor of tegen Zwarte Piet. Dergelijke acties verdoezelen de zaken waarom het dient te gaan niet alleen, maar maken het onmogelijk ze aan te snijden.

Nog een paar plaatjes van “onze” Zwarte Piet… En de kinderen als Pieten in alle kleuren van de regenboog.


Als een soort nawoord


Over Wilders praat ik het liefst zo min mogelijk. Dat heeft vele redenen, de belangrijkste is wel dat personen komen en gaan. Hij is ook maar een poppetje op het wereldtoneel, de draadjes waaraan hij hangt moeten onderhand duidelijk genoeg zijn. Als we ons verantwoordelijk achten voor de samenleving zullen we dat zelf moeten laten blijken. Niet door anderen af te kraken, verdacht te maken, maar door het leveren van constructieve kritiek, samen plannen te smeden en lessen te trekken uit het verleden.

Wilders doet dat op generlei wijze, maar hij heeft een gelovige aanhang. En wat tweet hij verder nog, de man die zich kennelijk wel schaamt voor zijn komaf? Kijk maar, zelfs hij kiest in dit geval voor zwart. Eerlijk is eerlijk, zo’n Witte Piet ziet inderdaad niet uit. Sterker ze camoufleert nog meer ons duistere verleden. Als het stoepje maar geveegd is en de ramen gelapt. Wat erachter schuilgaat mag niemand weten. Bataafse moraal.


Schermafdruk 2014-11-15 21.50.15 Schermafdruk 2014-11-18 04.14.54


En Sinterklaas? De echte? Luister maar…
 
Uitgelichte foto: “Madagascar”bron

2 gedachten over “Witte Piet

  1. Ik denk dat het grootste probleem is dat vooral de media hier , zoals met vele onnozele onderwerpen , téveel aandacht aan gaven . Dat begon met een troel in de VN en escaleerde : veel minderheden in Nederland wilden natuurlijk ook hun mening geven . Zolang er buitenlanders in Nederland zijn en waren , is dit onschuldige kinderfeest ( meer is het niet ) nooit een probleem geweest , inclusief zwarte Pieten . Maar we leven in een land waar iedereen meent een grote bek op te kunnen zetten , zich overal in kunnen mengen en overal hun mening kunnen verkondigen . Ik heb de pest aan Wilders , maar de laatste jaren moeten we oppassen : Veel Nederlanders voelen zich meer en meer in de hoek geduwd , het erfgoed wat wij hebben , de dingen die hier dankzij onze ouders zijn opgebouwd worden steeds meer en meer ondermijnd door lieden die nooit iets hebben bijgedragen aan dit land . En daar moet een einde aan komen . Ik ben bijna geneigd heel hard te gaan roepen : Nederland voor de Nederlanders . Ik kom vaker in Turkije , vind het een geweldig land met geweldige mensen . Maar ik pas mij aan , ik respecteer hun religie en gebruiken , en verwacht niet daar in de gemeenteraad te zitten en verwacht ook geen Nederlandstalige foldertjes . Als gast pas ik mij aan , en dat zou hier ook moeten gebeuren .

    1. Sorry Bas, ik zie je reactie wat laat.

      Wat is makkelijker om te laten zien dat je anti racisme bent door tegen Zwarte Piet te ageren? Niet onbelangrijk, je kan dan laten zien dat wij, Nederlanders, altijd al aan de goede kant stonden, uitzonderingen daargelaten. Als je de laatste 80 jaar zo overziet, wordt deze karakteristieke houding heel duidelijk. Eigen lafheid en wandaden worden doodgezwegen, waar we ons aan verrijkt hebben mag niet benoemd worden. Hypocrisie alom en de media stralen dit uit en versterken deze instelling.

      Turkije zeg je, de geboortegrond van Sinterklaas. Uit mijn directe omgeving ken ik mensen die elk jaar een aantal maanden doorbrengen in dat land. Ja, die mensen zijn gastvrij. Daar begint het mee, dan voel je je als gast op je gemak. Het is een kenmerk waar we in dit land niet bepaald in uitblinken, gastvrijheid… Wel met het vingertje wijzen en dan zijn we weer terug bij racisme en Zwarte Piet!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.