Over de doden niets dan goeds…

Jeanne Moreau
Emil Cioran: “Il rimpianto di non essersi sbagliati come tutti gli altri, la rabbia di aver visto giusto, questa è la miseria segreta di alcuni disingannati.”
Een morele schande, een leugen? Dan moet wat Abbas stelde te weerleggen zijn. Dat lijkt me onmogelijk. Het laat het unieke van de Shoah onverlet, een industrieel proces op kapitalistische grondslag om mensen te vernietigen. Juist daarover wordt steeds gezwegen, wat rest, de schaal waarop en de ideologische denkwijzen die erachter schuil gaan. Deze zijn helaas alleszins onderling zeer goed te vergelijken, zeker als we de motieven in ogenschouw nemen: het “Judenrein” maken t.o.v. het “Araberrein” maken. Dat de stichting van de staat tevens als een soort “Widergutmachung” voor het leed de joden aangedaan moest gelden, maakt het extra wrang. Nu waren het de Palestijnen waarover niet gesproken mocht worden.

 

 
Laten we ons vooral daar aan houden. Hitler bedoelde het uiteindelijk goed, zijn volk wilde hij een grote plaats geven op het wereldtoneel, een voorbeeld dat navolging verdiende. Zijn werk heeft hij niet mogen afmaken, de Russen, die smerige communisten hebben hem de voet dwars gezet. De Amerikanen zijn dan ook onmiddellijk in zijn voetstappen getreden. Raketten en autowegen waren snel het zichtbare gevolg.
 
En zijn bevolkingspolitiek dan, om het eufemistisch uit te drukken, de genocide op de joden? Wees er maar van overtuigd dat ook dit de geschiedenis had gladgestreken. We hoeven maar de kolonisatie vanuit het Westen in herinnering te roepen en de gevolgen die ze gehad heeft voor de huidige rolverdeling in de wereld.
 
Zelfs in het kleine Israël, ontstaan onder dezelfde ideologische banier van nationalisme, een volk binnen eigen grenzen, wilde men aanvankelijk niet herinnerd worden aan de Shoah. Men had het te druk met het verdrijven van de oorspronkelijke bevolking en daar hoorde geen sentimenten bij. Geen Endlösung, maar veel wat in het vroegere Palestina gebeurde doet op een afschuwelijke manier herinneren aan de misdaden van de nazi’s. Hoe kan het toch dat slachtoffers tot daders worden en visa versa?
 
Mijn vermoeden, we moeten verder, veel wordt verdrongen, de winnaar bepaalt wat in geschiedenisboekjes terecht komt en waarover niet gesproken mag worden. Zelfcensuur, aanpassing aan de geldende mores, een graantje mee wil pikken, profiteren ten koste van anderen, kortom alle kwalijke eigenschappen die maken dat we steeds in een cirkel blijven ronddraaien en nooit verder komen als sociaal wezen.
 
Beangstigend gelet op de middelen waar we over beschikken, van het autootje tot kernwapens. Laten we vooral als maatstaf nemen hoe met vreemdelingen wordt omgesprongen, de gewensten en niet-gewensten, ons soort mensen en mensen die als minderwaardig worden beschouwd. Door wie, ook in Israël?
 
Overigens, zou Scholz weten wat apartheid is? Zou hij weet hebben van de Duitse genocide in Süd-West? Daarover hoor je de man niet. Heeft hij dan nog recht van spreken?
 
Zullen we het er maar op houden dat het cynisme regeert?


Uitgelicht screenshot: Truffaut – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.