De hel, dat zijn de anderen

Kay Nietfeld
Die Sonne geht am frühen Morgen hinter der Ruine einer Gaskammer, den Stacheldrahtzäunen und Wachtürmen des früheren Vernichtungslagers Auschwitz-Birkenau auf.
“Een mensenleven is niets waard, niets is een mensenleven waard.”
André Malraux
 
“Wie niet over kapitalisme wil spreken, moet over fascisme zwijgen.”
Max Horkheimer
 

Het tweebenige beest is geëmancipeerd. Het is mobiel geworden. Uit het daardoor verworven perspectief wordt gehandeld en definitief beslist over leven en dood.
 

 

SHOAH – Claude Lanzmann
fragment (slot deel 1)

 

 

 

Briefe aus der Hölle:
Die Aufzeichnungen des jüdischen Sonderkommandos Auschwitz

 
Herausgeber Pavel Markovich Polian
 
Productie: hr 2021

 

 

 
Alle mogelijke techniek staat het beest ter beschikking sinds de industriële revolutie. Hoe wordt er gebruik van gemaakt, wie dient ze en wie bepaalt? Fysiek is het wezen sinds de evolutie nauwelijks veranderd, maar door het ontwikkelen van kennis acht het zich superieur aan alles wat leeft en groeit en ontkent daarmee een levend wezen te zijn, dat weinig nodig heeft om het bestaan veilig te stellen, zeker als het bereid is kennis en beschikbare middelen te delen.
 
Het beest is begiftigd met kennis over het verleden en handelt, alsof er geen lering uitgetrokken is, in tegengestelde zin en volgt gedwee bevelen. Het beseft daarbij niet dat deze leiden tot een hel, waarbij die van Auschwitz kinderspel zal blijken te zijn.
 
Het beest dat ontkent deel van de natuur te zijn, met alle eigenschappen waarmee de evolutie het begiftigd heeft, ook agressie, haat, wraak, moord, ontkomt er niet aan in alle vrijheid zichzelf uit te roeien. De middelen zijn nu aanwezig en ze worden volop ingezet, civiel en militair. De planning gaat al een mensenleven lang die richting uit: “Wollt ihr den totalen Krieg?” En dat behelst ook oorlog in vredestijd. De mensheid werkt er volop aan mee.
 
Een volstrekt simpele geest, die in dit land minister mag zijn, laat ons weten: ontwikkelagenda. Zijn collega gaf al eerder een eerbetoon. Het land heeft de leiders die het verdient, dat niet alleen, maar lijkt machteloos zich te weer te zetten. Het is bang en vooral bezorgd om het eigen bezit. Het wil niet begrijpen dat macht corrumpeert en perverteert naar absolute macht, absoluut. Zo wordt de hel op aarde voorstelbaar waaraan geen ontkomen meer mogelijk is.

 
Bron uitgelichte foto onbekend.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.