We wisten het niet…

Michail Gorbatschow (bei einer Umwelt-Konferenz im Jahr 2013): Warnung vor Krieg in Europa
De almachtsfantasieën van de Verenigde Staten kenden na 1990 geen grenzen meer. Het land dat het potentieel huisvest om de aarde in drievoud uit te moorden wilde de absolute heerschappij. De macht van het geld, het kapitaal stelde haar hiertoe in staat. Hetgeen op het wereldtoneel verscheen was de fascistische staat in optima forma met trekpoppen als president. Macht voor de hoogst biedende, democratie als koopwaar.
 
Essentieel om het sprookje werkelijkheid te laten worden is de verspreiding van de ene waarheid noodzakelijk. Ook daarvoor waren en zijn ze tot de tanden toe bewapend, via de reguliere media, via denkfabrieken, dankzij wetenschappers op elk denkbaar terrein en zelfs via de alledaagse reclame. Alles vloeit in elkaar over. Elke vorm van tegeninformatie wordt geduld tot het punt dat het voor de machthebbers bedreigend wordt.
 
Inmiddels lijkt het punt van no return bereikt. Alleen al vanwege gezichtsverlies, met als consequentie machtsverlies in grote delen van de wereld, kunnen de Verenigde Staten niet meer terug. NATO, NordStream, China, Taiwan zijn de sleutelbegrippen. De letterknechten die slechts een narratief volgen en zich houden aan de demarcatielijnen houden gelukkig vast aan de eenmaal ingenomen standpunten. Aan intellectuele integriteit hebben ze geen boodschap, want dat spekt de kassa niet, ze wauwelen wat over “oud-links” om een voorwendsel te hebben dat de voorgeschiedenis uit het zicht verdwijnt en hanteren daarnaast het fascistisch handwerk per excellence: in een kwaad daglicht stellen, eerroof plegen en argumenten, die niet in hun stramien passen, volstrekt negeren.
 
We gaan weer herdenken. Het zou goed zijn als eens grootschalig via alle media hun eigen functioneren in het daglicht werd gesteld pakweg vanaf de dertiger jaren vorige eeuw. Je kunt namelijk slechts in alle redelijkheid over de gebeurtenissen toen en nu berichten als je alle aspecten erin betrekt, op de eerste plaats wel de economische. Juist die verdwijnen het allereerst bij de berichtgeving uit beeld. Zie de Oekraïne. En juist daar ligt de kern van al ons handelen. En juist daaruit komt oorlog voort.
 
Een voorbeeld om de westerse propaganda te ontzenuwen volgt hier. Daarmee moet je aan de slag. De uitkomst zijn meestal geen plezierige, zeker voor het z.g. “Vrije Westen” niet. Een bericht uit 2015…
 


 
Gorbatschow über Ost-West-Beziehungen

“DER VERTRAUENSVERLUST IST KATASTROPHAL”

Mit scharfen Worten bewertet Michail Gorbatschow die aktuelle Weltpolitik. Im Gespräch mit dem SPIEGEL warnt der Friedensnobelpreisträger vor einem großen Krieg in Europa – und erhebt schwere Vorwürfe gegen Deutschland.
 

Michail Gorbatschow warnt vor einem großen Krieg in Europa wegen der Ukraine. “Ein solcher Krieg würde heute wohl unweigerlich in einen Atomkrieg münden. Wenn angesichts dieser angeheizten Stimmung einer die Nerven verliert, werden wir die nächsten Jahre nicht überleben”, erklärte der Friedensnobelpreisträger dem SPIEGEL. “Ich sage so etwas nicht leichtfertig. Ich mache mir wirklich allergrößte Sorgen.” (Lesen Sie hier das ganze Gespräch im neuen SPIEGEL.)

Angesichts eines “katastrophalen Vertrauensverlustes” zwischen Russland und dem Westen forderte er dazu auf, die Beziehungen zu “enteisen”. Zudem wandte sich Gorbatschow gegen Versuche, Russland zu isolieren sowie gegen westliche Wirtschaftssanktionen. “Es war auch falsch, Russland aus der G8 auszuschließen. Das erinnert an Blutrache und führt ins Nichts”, sagte Gorbatschow.

Mit scharfen Worten kritisierte er die deutsche Ukraine-Politik. “Das neue Deutschland will sich überall einmischen. In Deutschland möchten anscheinend viele bei der neuen Teilung Europas mitmachen”, sagte er. “Deutschland hat im Zweiten Weltkrieg schon einmal versucht, seinen Machtbereich nach Osten zu erweitern. Welche Lektion braucht es noch?”

Als “saudumm und höchst gefährlich” bezeichnete der letzte Staatschef der Sowjetunion Gedankenspiele im Westen, Putin zu stürzen.

Amerika und der Nato warf Gorbatschow vor, die europäische Sicherheitsstruktur durch die Erweiterung des westlichen Verteidigungsbündnisses zerstört zu haben. “Kein Kreml-Chef kann so etwas ignorieren”, sagte er, Amerika habe leider angefangen, ein Mega-Imperium zu errichten.

Gorbatschow verteidigte Putins Annexion der Krim, kritisierte aber Putins autoritären Führungsstil. “Wir brauchen freie Wahlen und die Teilnahme der Menschen am politischen Prozess”, sagte er. “Es ist schlicht nicht in Ordnung, wenn jemand wie der Anti-Korruptions-Blogger und Politiker Alexej Nawalny unter Hausarrest gestellt wird, nur weil er den Mund aufgemacht hat.”
 


BRON
Der Spiegel – 11 januari 2015
Twitter – Tirza


 

Uitgelichte foto: FABRICE COFFRINI/ AFP

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.