Wanneer stopt de ellende uitgaande van de Westerse beschaving?

Kamila Rashid says an oil refinery now sits on what used to be her family’s land.


 

Die van het Britse, Franse en Amerikaanse imperium, met in hun voetsporen Nazi-Duitsland? Het is een lange lijdensweg voor de mensheid en voor de aarde. Stel dat een rechtvaardige samenleving denkbaar is en de macht bezit om de schuldigen en hun erfgenamen te laten boeten voor al wat aangericht is in landen die ze binnenvielen, wat zou dan nog resten van die zogeheten beschaving en technologische superioriteit? Niets. Vroeg of laat kan dit werkelijkheid worden, aangenomen dat deze zogeheten beschaving niet de kans heeft gekregen het leven op aarde blijvend te vernietigen.
 
Ondertussen loopt de ontwikkeling in razend tempo verder en wordt iedereen, niemand uitgezonderd, tot mededader gemaakt. De macht blijft ongecontroleerd in weinige handen. Ze legt op, dwingt en verleid zodanig en zolang totdat alle weerstand gebroken is. Getoond wordt steeds de begeerlijke kant van de medaille, al het andere wordt verdonkeremaand en wordt niet over gesproken. Wie draagt in dit proces steeds de consequenties waaraan niet te ontsnappen valt?

 


THE FIFTH CRIME: ECOCIDE

 

‘EVERYTHING LIVING IS DYING’:
ENVIRONMENTAL RUIN IN MODERN IRAQ

Decades of war, poverty, and fossil fuel extraction have devastated the country’s environment and its people.
 
All photos by LYNZY BILLING for UNDARK

LYNZY BILLING

 

One of many oil refineries near Kwashe

 

“This is the legacy of the American invasion and the wars that came before it — everyone left their waste behind,” Faroq said, adding: “This land has been pillaged.”

 

 

 
Eerder verhaalde ik over de boze wolf, die uit het oosten kwam. Nu zijn we vriendjes en is de beer aan de beurt. Sla liever de lotgevallen van Reinaert de vos er maar op na, of deze: Het sluwe vosje. Ze zijn veel leerzamer.

Mijn vriend Reinaert, die ooit een val voor me opzette:

De vos werd stil en keek het prinsje lang aan:
‘Alsjeblieft, wil je me tam maken?’ zei hij.
“Ja, dat wil ik wel,’ antwoordde de kleine prins, maar veel tijd heb ik niet. Ik moet vrienden ontdekken en allerlei dingen leren kennen.’
“Alleen de dingen die je tam maakt, leer je kennen,’ zei de vos. De mensen hebben geen tijd meer iets te leren kennen. Ze kopen dingen klaar in winkels. Maar doordat er geen winkels zijn die vrienden verkopen, hebben de mensen geen vrienden meer. Als je een vriend wilt, maak mij dan tam!’

Tibaert
 
Antoine de Saint-Exupéry schreef dit 80 jaar geleden kort na mijn geboorte. Welk theater is sindsdien opgevoerd? Dat van de inhalige, nooit tevreden mens. De schraper, de bureaucraat, zonder verbeelding en levenslust. Misschien is het een hele troost voor de wereld met al haar schoonheid aan leven, dat dit wezen voorgoed verdwijnt. Zijn zucht naar vernietiging is onbegrensd gebleken, daar komt zijn verbeelding middels muziek, literatuur en beeldende kunst niet tegenop.

 


 

 

Uitgelichte foto: zie oorspronkelijke site

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.