Uruzgan

Amsterdamse slavenschepen
Het zal u verbazen, de islamitische baardmannen worden ten volle ondersteund door onze Amerikaanse vrienden. Onder leiding van de USA is het rechtssysteem in Afghanistan hervormd. Het hervormingsproces begon met de volgende verklaring: 

“Afghanistan, een Islamitische natie met een rijke rechtsgeschiedenis, staat op het punt decennia lang durende conflicten te beëindigen om met een nieuwe periode van opbouw te beginnen” (IDLO 2002). 

Opvallend is dat uitsluitend Afghaanse vertegenwoordigers gekozen worden voor deze hervorming uit de kring van Moslim fundamentalisten met nadrukkelijke steun van de USA. Een van de facetten van het democratiseringsproces onder leiding van de USA. 

Het kost me teveel energie bovenstaande verder uit te zoeken. Daarom wil ik u verwijzen naar de site van het IDLO. Zoek Afghanistan op en een stortvloed van PDFʼs staat u te wachten. Succes!International Development Law Organization
Hiernaast een historisch voorbeeld van “internationaal” recht: het proces over de muiterij op het slavenschip de Amistad.

Afbeelding links:
Sengbe Pieh – of Joseph Cinqué (1814-1879)

Afbeelding rechts:
De uitspraak van het  Supreme Court in de Amistad zaak
March 9th 1841: United States v. The Amistad

On this day in 1841, the Supreme Court issued their decision in United States v. The Amistad on the case of the 1839 mutiny aboard a slave ship. The rebellion occurred on the Spanish ship The Amistad as it was bound for Havana, Cuba, where captured men would
be sold to a Caribbean plantation. The mutiny of fifty-three abducted men from Sierra Leone was led by Joseph Cinqué, and they killed the captain and ordered the sailors to turn the ship around and return to Africa.
However, the ship was soon seized by an American ship off the coast of Long Island, New York. The mutineers were imprisoned on murder charges, while a debate over what to do with them gripped the United States.
Abolitionists led the effort to free the men, fighting ownership claims of the Spanish government which were supported by President Martin van Buren. A state court referred the Amistad case to the federal judicial system, and it reached the Supreme Court in 1841. In a landmark decision, the Court ruled in favour of the Africans – who were defended by former President John Quincy Adams.
The Court declared that the men were illegally held as slaves, and decreed that they were free to return to their homeland. While slavery was legal in the United States, the importation of slaves had been banned in 1808, thus ruling that the men had been kidnapped and were justified in using violence to escape their condition.

bron
Nog een randbemerking.
Uruzgan? Bovenstaand stukje was een bijdrage aan het NRC forum over de noodzaak van de Nederlandse aanwezigheid in die provincie voor de stabilisering van Afghanistan.
Vele jaren later hijst Baudet zich in militaire outfit om vliegend boven Uruzgan te berichten over de Nederlandse militairen aldaar. Klein probleempje, ze waren sedert langere tijd al uit die regio vertrokken richting huiswaarts. “Zo veel respect voor onze militairen hier”, aldus Baudet.


Update januari 2018

Uitgelichte afbeelding: Amsterdam en Slavernij

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.