Blank als norm

“Low Leaf”
Blank is de norm, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Geen twijfel mogelijk. Kleuren mogen verschillen, de norm is blank. Ook voor Chinezen, Arabieren en Japanners. Kijk eens naar het overheersende economische systeem. Dit blanke systeem vereist een ongebreidelde vrijheid van handelen die desnoods wordt afgedwongen door geweld met behulp van elk beschikbaar instrumentarium tot cultuur en voedsel toe. Je niet onderwerpen aan deze blanke norm van concurrentie en winstbejag betekent uitsluiting.

Het systeem heeft zich op een historisch verklaarbare wijze over de wereld verspreid. Handel en productie. De beurs als spil van het geheel. Financiële experts maken er tegenwoordig de dienst uit. Geldcrises het gevolg. De enige waarde die nog telt is de waarde van geld, van kapitaal. Andere waarden, die van cultuur, taal, godsdienst, worden ondergeschikt gemaakt.

De blanke norm is kunnen ontstaan binnen de protestantse ethiek of in ruimere zin de joods-christelijke. Dat maakte deze ethiek tot de ideologische bovenbouw van het blanke systeem.

Van etniciteit trekt de blanke norm zich niets aan en kan dat ook niet vanuit haar wezenlijke aard, accumulatie van kapitaal. In die zin is deze norm waardevrij en betekent een grote stap vooruit in de richting van algehele globalisatie.

De vraag is uiterst actueel of de ideologische bovenbouw nog gewenst is, dan wel aangepast moet worden of aan vervanging toe is. Welke consequenties zal dat dan hebben voor de blanke norm? Ze heeft immers economisch niet alleen veel innovatie geleverd, maar tegelijk ook ellende geproduceerd.

Crisisberaad in Nederland. De Nederlandse oppositie wordt opgetrommeld om voor de TV-kijkers uit te leggen hoe nu te handelen. De meest uitgesproken vertegenwoordiger van de blanke norm met de traditionele ethiek laat het op onverklaarbare wijze afweten. De overige zijn het op fundamentele punten volledig eens. Het blanke systeem moet gered worden. Banken nationaliseren, afblijven van het subsidiëren van bezit, investeren in infrastructuur. Geen belastinghervorming. En bovenal, geen discussie over de blanke norm en haar ideologische bovenbouw. Nederland loopt weer 50 jaar achter.

Wat ik van Stephan Sanders denk? Dat moge toch duidelijk zijn!


Schermafbeelding 2014-01-28 om 20.05.21

 Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.