De voltooide vrouwenemancipatie

Ben je als vrouw volledig geëmancipeerd als je tot de leidinggevenden, het kader, behoort? Geëmancipeerd tot wat? Een patriarchale vrouw, zeker, net zo goed als ik me indertijd een “feminine” man kon noemen toen ik voor de opvoeding van mijn kinderen moest zorgen en tot het lijfeigenschap van het huishouden werd veroordeeld. In de alom gebezigde betekenis dus af naar de “onvrije” traditionele vrouwenrol. Wat een quatsch, ik had me nog nooit zo vrij gevoeld!


Emancipatie 100 jaar geleden in Holland


Carrière is het toverwoord, bedoeld is aanpassen en op je tenen lopen vanwege status en poen. Hèt voorbeeld waarom het zo grondig mis is in onze glorierijke kapitalistische wereld.

De vrouwenemancipatie voltooid? Ik vrees dat het kind letterlijk en figuurlijk met het badwater is weggegooid. Laten we het woord emancipatie voor eens en voor altijd schrappen en hardop en duidelijk zeggen wat we willen of nastreven. Dat komt de discussie, de helderheid en wie weet de vooruitgang ten goede. En vraagtekens zetten bij de overconsumptie en dat is op zich al pure winst.

“Met ons vrouwen gaat het fantastisch – dus geen bemoeienis meer”: “Per jaar komen er ruim 57.000 meldingen van huiselijk geweld binnen bij de politie. Ruim 70% van de meldingen betreft geweld door een (ex)partner. In veel gevallen zijn kinderen getuige van het geweld. Naar schatting wordt slechts 12% van alle huiselijk geweldzaken bij de politie gemeld. Dat betekent dat zich jaarlijks ongeveer 500.000 huiselijk geweldsincidenten voordoen.” (citaat uit de Emancipatienota). En wat te denken van de mensenhandel t.b.v. de prostitutie?

Schermafbeelding 2014-01-28 om 23.55.14Gaat het wel zo fantastisch of ben ik gek? En gaat ons de rest van de wereld niets aan?

De partij van Femke Halsema is hier duidelijk over: “De bevrijding van vrouwen is een aanhoudende strijd. In Nederland, maar vooral wereldwijd. Vrouwen zijn altijd de eerste slachtoffers van geweld. Zeker wanneer er oorlogen woeden, zoals in Sudan, Irak, Afghanistan. Vluchtelingen en ontheemden zijn in meerderheid vrouwen. Vluchtende vrouwen worden dikwijls verkracht, ze krijgen vaak AIDS. Vrouwen worden in veel landen ernstig onderdrukt, verhandeld en gedwongen geprostitueerd.” Dankzij geëmancipeerde mannen wil ik er aan toevoegen. In deze gevallen gaat het inderdaad over de kans van vrouwen op emancipatie en niet om het maken van een succesvolle carrière.

Enkele dagen na het schrijven van dit stukje is mijn vrouw jarig en een kaart met deze boodschap valt in de brievenbus:


“Frauen stellen sich oft dümmer als sie sind, Männer können dies leider nicht.”

(der Tonnie und das Marlieschen)Wat heet emancipatie?Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.