Loyaal

Met slipje in Frankrijk
In een nette familie betaamt het loyaal te zijn. Men neemt het door dik en dun voor elkaar op. De vuile was buiten hangen doe je niet, wederzijdse kritiek is non-existent. De pater familias is het geestelijk hoofd en legt de relaties met de buitenwereld. Zijn oordelen over die buitenwereld hebben absolute geldigheidswaarde voor de familie.

Onderlinge solidariteit staat hoog in het vaandel. Zondig je tegen de waarden en normen van de familie wordt je voor altijd verstoten. Voor bedreigingen van buitenaf neemt ieder zijn of haar verantwoordelijkheid. Zo hoort in deze gemeenschap de band te liggen tussen individu en gemeenschap. Er is weinig gepsychologiseer voor nodig om zulks te begrijpen.

Het is dè successtory van bepaalde religieuze en politieke gemeenschappen. Vertrouwde modellen zijn de RK kerk, communistische en fascistische partijen. Het eigen kerkelijke en politieke belang staat voorop en tevens het eigen gelijk. Geen twijfel is mogelijk. Opvallend de vaak moeiteloze overstap van de ene stroming op de andere.

Ook in Nederland is een vruchtbare voedingsbodem voor een dergelijke vorm van organisatie. Zie SP en PVV. En zie hun roergangers. De grootste criticasters van onze maatschappelijke orde kennen naar binnen toe weinig of geen democratie. Ze zijn volks en zeggen de belangen van het volk te behartigen. Hun politieke instrumentarium is uitwisselbaar. Zo grijpen ze elk voorval aan om hun geijkte riedel af te steken of wederom iets aan de kaak te stellen, terecht of niet, waarmee gescoord kan worden. Actieven in beide partijen, academisch of niet, zijn door de leider himself ge- of herschoold. Je kunt rustig stellen geïndoctrineerd.

Zijn deze partijen schuldig? Medeschuldig zijn ze in ieder geval aan de deplorabele toestand van het politieke debat. Griezelig is hun alom tegenwoordigheid op de publieke Bühne. In het groot en in het klein. Herkent u deze karakteristiek?
ps: Herkent u die foto? Het is de originele. Juist, de kunde om tekst en beeld te manipuleren blijkt wijdverbreid te zijn in dit land. Een fantastisch middel om het eigen gelijk te halen.


Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.