De ethiek van de strontkar

Monty Python
Even deze tip voor volgers van het NRC-forum. Pekeltje verkeert weer in moeilijkheden en doet vanzelfsprekend weer een beroep op Gloria, de eenzame ziel diep opgeborgen in de provincie. Mooi meegenomen, hij had nog een appeltje met iemand te schillen. Dat akkefietje lost Gloria wel voor hem op. Let dus even op het samenspel tussen die twee, o zo doorzichtig! Kritiek van Gloria op Pekeltje? Je geliefde afvallig worden? Nee, dan liever een staaltje Roomse ethiek. Gloria en Pekeltje weten aan wie ze schatplichtig zijn. U weet, die vervloekte moderator. Goh, wat zijn ze hem dankbaar.

Onbetwistbaar: namen noemen, ontmaskeren, knopen ontwarren, aantonen van malversaties is meer dan noodzakelijk om enigermate met elkaar te kunnen communiceren en verkeren op internet. Grondvoorwaarden zijn het om een heel klein beetje schoon schip te maken in de virtuele wereld. Zo kan een basis gelegd worden voor een ethiek, om het eens hoogdravend te omschrijven, zonder “aanzien des persoons”, voor iedereen geldend.

In ieder geval, dit is voor mij een beetje het uitgangspunt op dit weblog. Niet in het groot, almachtsfantasiën heb ik niet, wel in het klein, op een terrein waar ik enigermate ingevoerd ben, het NRC-forum. Dat maakt het voor mij makkelijk zaken aan te kaarten, die ongetwijfeld ook elders spelen.

Periodiek zal ik, ook om deelnemers aan dat forum van dienst te zijn, op voorvallen wijzen, die mij in het oog springen. Het geval “Pekeltje” is voor lezers van dit weblog meer dan bekend. Waarschijnlijk komt het hun de keel uit en slaan die informatie over. Niet doen, zou ik zeggen. U hebt er beslist baat bij die tips te blijven volgen. Of wilt u ook vroeg of laat door een fascist monddood gemaakt worden, door een strontkar overreden worden?

Een voorbeeld uit de actualiteit: “Dank”. Doe er u voordeel mee.

Ten overvloede. Namen noemen, waarom? Ze zijn het enige houvast dat we hebben en Google is onze kameraad, begrijpt u? Google maar eens op Willem Nijmegen, Jan France, Janneke van der Veer, Ton Hollander, Willem van Gelre, Harrie Vrijmans, Kim de Wit, Rosa de Wit, Maria Pekelharing, Wilbert Boeijen, Gloria van der Spek… In werkelijkheid beslist volslagen onbeduidende figuren. Maar wat richten ze aan met hun dwaze, fascistische houding? Dat mensen van dat forum verwijderd worden, oud nieuws, maar dat velen het inmiddels laten afweten, uitgerekend mensen die wel een bijdrage leveren of kunnen leveren aan een publiek debat en geen ouwewijvenpraat verkondigen, dat is treurig. Namen, nee die namen niet, dat zou onbehoorlijk zijn. Wel die van dwazen en fascisten, Gloria en Pekeltje met nadruk. De dwaze Gloria met haar ingebeelde liefde voor bejaarden en asielzoekers. Nederlandse les aan uitgerangeerde, pardon, uitgeprocedeerde asielzoekers. Wat een verzinsels. Daar ga je echt van op de loop.

Ook ten overvloede, of niet, lees de netiquette van de NRC nog eens aandachtig door! De komende maand publiceer ik de volledige correspondentie, grotendeels een eenzijdige, die ik met de webredactie van de krant gevoerd heb. Niks sensationeels, maar grauw, heel grauw; mistig die mentaliteit bij de NRC.

Nu eerst even die vorige blogs afmaken.


Uitgelicht screenshot (gif): bron tumblr

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.