Koel, berekend, uitgekookt?

De nazi-ster op alle wegen: Daimler-Benz
Koel en berekend, dat zijn we, de Westerse mens. We moeten jongleren met cijfertjes om ons doel te bereiken. De balans moet kloppen, tijd en ruimte gemeten. Een groot deel van de overige mensheid volgt ons, noodgedwongen, op deze weg van een niet tegen te houden ontwikkeling. Anderen, die we niet nodig hebben voor onze productie of consumptie sluiten we buiten. Ze mogen ons de kostbare grondstoffen leveren, voorop die welke we nodig hebben voor onze onverzadigbare energiebehoefte, uranium, olie en gas. Jammer voor hen, maar ze kunnen er toch niets mee. We handelen in opdracht van onze Christelijke God met Joodse wortels. De opdracht luidde: “Maak de wereld onderdaan”. En daar houdt de Westerse mens zich aan. Koel en godsvruchtig. En hij ontwerpt regels, als het moet wetenschappelijk onderbouwd, die wederom zijn gelijk bewijzen.


Sicherungslager Schirmeck-Vorbruck, am linken Bildrand, Fabrikgebäude mit Schornstein: Fa. Sincotex, Werk Schirmeck. Verlagerungsbetrieb der Fa. Daimler-Benz, Gaggenau


Het is geen toeval dat de Westerse cultuur kon ontstaan in het koele noordwestelijk deel van Europa. Klimaat, godsdienst, handel, alles viel er zo’n beetje samen. Van daaruit werd deze cultuur verspreid over andere delen in de wereld. Wat koste wat het kost voorkomen moet worden is dat ze verzwakt wordt, zeker van binnenuit, aldus de moderne Westerse profeten. Het zou het einde kunnen betekenen van onze moeizaam verworven positie in de wereld, stellen ze. Met klem wordt er door hen dan ook op gewezen hoe superieur we zijn en hoe hoe barbaars de anderen. Speciaal een land, een volk, dreigt volgens hun de dupe te worden, Holland, van oudsher open en tolerant. Holland, een speldenprik op de wereldkaart met een paar miljoen inwoners. Het is gedwongen paal en perk te stellen aan de intocht van vreemdelingen zeggen die profeten, of zijn het buiksprekers van God?


Ook kinderen, al is het maar eentje. Dat werd dezer dagen overduidelijk.

We moeten koel blijven, ook in Holland. De verworvenheden, waar we nu in grote getale van profiteren, hebben we aan de noeste arbeid te danken van onze voorouders. Nee, niet de mijnwerkers, de boeren, de bouwvakkers, nee, aan die van de koel cijferende boekhouders, handelaren, die wisten waar het profijt te halen was. Zo is Holland rijk geworden, koloniën, plantages en slavenhandel. Hun erfgenamen handelen nu in producten waar we absoluut niet meer zonder kunnen. Auto’s bijvoorbeeld, een van de centrale levensbehoeften van de westerse mens. Niet verwonderlijk, want met het gebruik van een automobiel brengt hij dagelijks Gods opdracht in de praktijk. Ons hoort de wereld, ons hoort de ruimte.

En rekenmeesters zijn we. Onze hoe dan ook beperkte ruimte dient verdeeld, opgedeeld te worden. Ze is immers beperkt. Tegelijkertijd moet onze levensstandaard hoe dan ook in stand gehouden worden. We zijn wel gastvrij, maar ergens houdt het op. Ons comfort, voorop het mobiele, moet onbeperkt uitgeleefd kunnen worden anders zijn we onszelf niet meer, gaat onze cultuur ten onder. Dat is ons dilemma, als mens superieur met een even superieure levenswijze, menselijk blijven t.o.v. de verworpenen der aarde. Wij zijn de uitverkoren Gods, wij zijn verlicht. Als die anderen, dwalend in de duisternis, ook tot het licht zouden komen, niet hier, maar in de woestijn of waar dan ook, wat zou dan gebeuren? Koel, berekend, uitgekookt?


Ehemalige Baracke des Außenkommandos Haslach; auch Lager “Barbe” oder “Kinzigdamm” genannt. Lager für das Verlagerungsprojekt “Barbe” des Daimler-Benz-Werks Gaggenau.

 

LITERATUUR
Das Daimler-Benz Buch – Ein Rüstungskonzern im “Tausendjährigen Reich”
Karl Heinz Roth / Michael Schmid: Die Daimler-Benz AG 1916-1948 – Schlüsseldokumente zur Konzerngeschichte

Foto’s en afbeelding uit genoemde boektitels

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.