Voor altijd onwijs…

· fascisme, fotografie, internet, justitie, kinderen
Auteurs
Willy Ronis – Op weg in de Lorraine (1954)
@Victoriejaaa – @Jekylline = @LinkseN8merrie

Ooit vertelden mensen elkaar verhalen. Kinderen luisterden dan vaak ademloos toe. Verhalen over vroeger, over het werk, over de natuur, over grote en kleine gebeurtenissen. Men maakte elkaar wijzer door ervaringen uit te wisselen, elkaar raad te geven. De cultuur, zeker de volkscultuur, was tot ver in de vorige eeuw sterk oraal getint.

Al jong ontwikkelden kinderen een zekere levenswijsheid. Mijn indruk is dat die mogelijkheid voor hen grotendeels verloren dreigt te gaan in onze geatomiseerde maatschappij. Soms gaat het lijken op de omgekeerde wereld. Kinderen leren ouders en grootouders hoe om te gaan met geavanceerde technische spullen. Maar wie wordt er beter van? Niemand veronderstel ik. Kunstjes worden geleerd, geen kennis verworven. Daar moet ik steeds aan denken als ik die jonge gasten, vaak zelfs niet meer zo jong, bezig zie op Twitter.

De zo ontstane leemte wordt opgevuld met hapklare weetjes via internet. Elk verband is zoek, een referentiekader ontbreekt. Ook dat wordt aangeleverd. Een leerproces waar jaren mee gemoeid zijn wordt vervangen door een boekje, een handleiding. Op politiek gebied zijn de geesten dan snel rijp gemaakt voor propaganda. Want zeg nou zelf, wie weet nog wat fascisme werkelijk is, wat de Gestapo of de Stasi was? Zelfs de DDR en de Sovjet Unie zijn onbekende begrippen geworden. Ons koloniale verleden is allang achter de horizon verdwenen. En zie hoe fataal dat is. Juist aan dat laatste hebben we het product Wilders te danken, juist ja, hij is er een product van.

De kindertjes weten het niet, zeker die niet die de Gnade der späte Geburt hebben. Je kunt ze alles wijs maken, ook dat de Islam staat voor fascisme en dat met Brussel onze ondergang vaststaat. De idioterie en de angst die verspreid kan worden is ongekend, juist in een tijd waarin iedereen geïnformeerd kan zijn. Maar daar is wel een referentiekader voor nodig en dat ontbreekt. Die kindertjes hebben wel een mening. En hoe komen ze aan die mening? Juist…

Voor altijd onwijs… 

 

 

 

1 reactie

Comments RSS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: