Kinderbedreiger Graus

Construction worker on a new office building, Glasgow (1964)
Het lijkt wel of ik aan de gang kan blijven met toevoegingen. Nu pas zie ik een tweet van vijf weken geleden:
 


 


“Kinderbedreiger Graus?” Wel heb ik weet van het mishandelen van een hoogzwangere vrouw. Dat mag genoegzaam bekend zijn, maar bedreigen van kinderen? Het artikel uit de Telegraaf maakt ons ook niet veel wijzer en dat was ook de bedoeling, zo kort voor de verkiezingen:


 


Wie weet meer? Hernandez, Agema of Wilders als de gezworen kameraad van Graus en groot kinderliefhebber, pedofiel, bovendien?
 

naschrift

Een beeld kan vaak meer zeggen dan 1000 woorden als we ons er maar van bewust zijn dat er ontstellend mee genmanipuleerd kan worden, zeker met foto’s. Voor mij hebben ze steeds een toegevoegde waarde, niet zozeer als illustratie bij het onderhavige bericht maar meer als een doordenkertje. Immers iedereen heeft zijn eigen geschiedenis en kan er met enige fantasie zijn eigen verhaal aan vastknopen.

De bijgaande foto slaat voor mij rechtstreeks op het figuur Graus en de Mijnstreek (zie de koeltoren op de achtergrond). In mijn kinderjaren was m’n vader een z.g. betontimmerman, iemand die verantwoordelijk was voor het maken van bekistingen. Hij werkte in dienst van een Brabantse firma, die haar vleugels uitstrekte tot in Brazilië. De directeur had hem graag meegenomen maar emigratie stuitte op verzet van mijn moeder. We bleven dus hier en enkele jaren later viel m’n vader van een 10m hoge steiger bij de verbouwing van een warenhuis in Maastricht. Hij overleefde de val, slechts een zware hersenschudding was zijn deel. Er werd niet over gezeurd, het hoorde erbij, zo ervoer ik het als ik er nu aan terugdenk. Het was de tijd waarin iedereen tevreden leek met fatsoenlijk drinkwater, een goed belegde boterham, een radio en een fiets. Het lijkt een eeuwigheid geleden.

Zie het figuur Graus, nooit wat voor de gemeenschap gepresteerd, dubieus zijn geld verdiend met vreemde handeltjes in de dierenartsenij, z’n hoogzwangere vrouw in elkaar gemept of getrapt en z’n schoonvader met een mes bedreigd. Dit figuur komt uit de Mijnstreek, waar vele mannen hun leven dagelijks in de waagschaal stelden om Nederland er weer bovenop te helpen. Uitgerekend in diezelfde streek wordt massaal op die vent gestemd. voor mij het diepste affront aan die hardwerkende voorouders, die vaak uit het verre buitenland kwamen, Italië, Polen, Joego-Slavië. Onverteerbaar is het dat die vent, ik noem hem maar voor het gemak smeerlap, al jaren in ons parlement kan zitten als toonbeeld van een oplichter, van een fascist, van iemand die niet deugt. Cynisch zou je kun zeggen hij vertegenwoordigt dat deel van de bevolking dat niet wil deugen, profiteurs en aanverwant volk. Niet toevallig, hij is het die Wilders aan een zekere (regionale) bekendheid heeft geholpen. Zonder hem hadden we waarschijnlijk nooit van die rattenvanger gehoord.

Een andere link met die foto valt voor mij te trekken. Glasgow, Schotland. De enige Schot die ik persoonlijk ken is een oud-voetballer van MVV. Een beschaafdere, een oprechtere man is niet denkbaar. Een man die conflicten haat, zo zou je het kunnen formuleren. Iemand die het Brexit om zeer gegronde reden verfoeit.

Overigens, over die koeltorens valt ook nog het een en ander te zeggen, maar ik laat het hierbij.

(juni 2019)Foto: Glasgow – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.