Een bril om zichtbaar te zijn

Joan Miro: Man met pijpjur kuipersGoogle paste in maart vorig jaar “haar” privacy-beleid aan. Komt erop neer dat Google zichzelf meer vrijheid gunt om gebruikers van haar diensten minder “privacy” te gunnen: Google gets new privacy policy.

Waarom dit is?
– Google bestaat bij de gratie van adverteerders. Wat is er nu mooier om Google-gebruikers (van zoekmachine tot Android-smartphone) te tracken en te bombarderen met commerciële boodschappen? We leven immers in tijden van “hyperconsumentisme”
Ook Facebook doet vrolijk mee, het ip-adres van het Facebook-lid (what’s in the word…) linked via slimme algoritmen met zijn/haar surf-gedrag, zodat “advertenties op maat” op zijn/haar Facebook-pagina verschijnen…

Afgelopen week mailde een goede kennis van mij: “Door rare gebeurtenissen bij gmail, o.a. ongegeneerd reclame-advertenties, heb ik mijn account daar opgeheven”


Juli vorig jaar mailde ik: “mobieltje verklapt niet alleen waar je bent, maar ook je gedrag”


Wellicht interessant om te lezen (link naar artikel van Peter Maass op The New York Times):

THAT’S NO PHONE. THAT’S MY TRACKER

BIG BROTHER IS WATCHING YOU!
George Orwell’s boek “1984” !1949) was visionair.

Nu heb ik geen smartphone, maar een eenvoudig GSMmetje…
Maar goed…
Ik surf met mijn Mac op het web…, sterker nog.. ik leef online…
Weliswaar gebruik ik Ad-Blockers en een plug-in die tracking-cookies wist, maar omdat ik met mijn IP-adres open en bloot op het web zwerf zal Big Brother wel meer van mij weten dan mij lief is…

Google weet de consument, dat immers een kuddedier is dat maar al te graag met allerlei gadgets al Twitterend rondloopt, te verleiden tot het dragen van het ultieme “Big-Brother-Device”, “Google-Glass, oftewel: de “Google-bril”Wat met die bril mogelijk is doet me sterk denken aan wat in de nu klassiek geworden speelfilm “Minority Report” (2002) te zien is. In betreffende speelfilm wordt vanuit allerlei hoeken in de openbare ruimte individuele personen gevolgd middels iris-scans…
Het blijkt – in die film – zo, door de aanwezige technologische observatiemogelijkheden, mogelijk om ieder “geïdentificeerd” individueel persoon te belagen met “op maat gepresenteerde” advertenties.
Die technologie is ook nog eens uitstekend geschikt om het voor de autoriteiten makkelijk te maken een individu die uit de band springt te volgen, te waarschuwen, te straffen of desnoods uit te schakelen.
“Minority Report” is echt aanrader (je er maar even aan voorbij gaan dat Scientology-creep Tom Cruise er de – wel erg goede – hoofdrol in speelt).

Hoe Google denkt over “privacy” kun hier je vernemen uit de mond van Erik Schmidt (fragment uit 2009 interview van MSNBC, toen Schmidt nog CEO was van Google):


Enkele prototypes van Google-Glass worden op dit moment getest door “liefhebbers” die er $1500 voor neer moeten tellen om het zo op hun neus te mogen dragen.< "Shiny Happy People" die blij de wereld in staren en daarbij ook nog eens alles registreren, - waar ze zijn, wat ze zien, wie ze zien...
“Augmented Reality” heet zo iets.
Veel van de binnengekomen data wordt doorgezonden naar… Google! Goudmijn! Leve Google! Leve de adverteerders van Google!

Zie dit artikel:

WHY LIFE THROUGH GOOGLE GLASS SHOULD BE FOR OUR EYES ONLY

Google – website Google-Glass

Verdere links naar video’s van Google/Google-Glass op YouTube (ook van Google):

Google kijkt niet alleen over je schouders mee, maar ziet zelfs “door jouw ogen”
How Cool Is That!
Daar kan geen Smartphone tegenaan!

Kom me niet aan met “er zijn toch privacy-settings” die in te stellen zijn (instellingen om privacy te beschermen).

Tot vorig jaar was ik LinkedIn-gebruiker, het blijkt bij LinkedIn verdomd moeilijk om die instellingen te benaderen en in te stellen (zit ergens verstopt in de accountinstellingen).

Google is natuurlijk niet de enige die bezig is de privacy van de consument en/of de nietsvermoedend geobserveerd familielid, vriend, vriendin of voorbijganger uit te kleden.

Apple is zo naar men zegt bezig met het ontwikkelen van een “Smartwatch” – een horloge die “samen met jou” (…en Apple…) de wereld bestormt…

Hyperconsumentisme waarin iedereen vrolijk “ALLES” met elkaar deelt.


Leve Twitter!
Leve Facebook!
Leve Google!
Leve Apple!
Leve de adverteerder en de overheid!

De Mens als “gezellig” kooplustig sociaal kuddedier dat ALLES deelt, of ‘ie nu wil of niet.


“Privacy” is een ouderwets concept moet ik maar denken…

Zie het door de bril van Google…


Uitgelichte afbeelding: Joan Miro – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.