Fascisme: een van leven beroofde orde

Don Donaghy: New York (1963)


Toegevoegd juli 2019 en terug gedateerdCultureel stellen fascisten beslist de norm. Je hoeft je ogen en oren maar de kost te geven en je merkt dat de massa overspoeld wordt met hun uitingen. De reclamewereld is de meest pregnante, de geluidscoulisse waaraan ook al niet te ontsnappen valt een ander. De boodschap die mede getransporteerd is helder en slechts voor een uitleg vatbaar, zo is het, koop, kies. Impliciet wordt de keerzijde meegeleverd, negeer, veracht, vernietig. Fascisten gebruiken en misbruiken alles, als het maar hun doel dient.

Orde is voor fascisten een wetmatigheid, daarmee begint voor hen de beschaving. Helder en overzichtelijk dient ze te zijn en kent slechts een doel, alles heeft z’n plek en iedereen weet zijn plaats. Ruimtelijk geven kerkhoven en concentratiekampen het ideaaltypische voorbeeld.

Robert Walch: Las Vegas (1973)
Uitgelichte foto: Don Donaghybron
Ingevoegde foto: Robert Walchbron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.