Een fobie voor fascisme

Fritz Lang
Zeer merkwaardig. Ga je op zoek naar meer informatie over een auteur, kom je uit bij regelrechte fascisten. Wat is het geval? Momenteel ben ik oude radioprogramma’s aan het digitaliseren waarvan een deel op internet zal verschijnen. Een bijzonder indringend hoorspel van de Amerikaan Jan Hartman hoort hiertoe: “The Next War” uit 1984.
 


“Der nächste Krieg – The Next War” – Jan Hartman

 

 

WDR 1984

 

 
Maar wie is Hartman, de auteur?

Zoeken op internet deed me met stomheid slaan, een naamgenoot van die schrijver bleek een doorgewinterde NSB’er te zijn en was vrijwillig toegetreden tot de Waffen-SS. 

Een lampje ging branden, Hartman, Waffen-SS, Seyffardt: Dirk Hartman, op dit blog welbekend als De DorpsgekRommedoe, bewonderd door Eveline van Donkelaar, eveneens bekend vanwege haar smaad en laster jegens Tibaert. Hartman, een oud-NVU’er die on speaking terms was met André de Raaij en Ina Dijstelberge. Immers Tibaert had een fascisme fobie, beweerde hij. Nog veel meer had hij aan het daglicht gebracht: een biografie.

Zou zijn illustere naamgenoot rechtstreeks familie zijn van de SS baron?

Dergelijke zaken pluis ik niet uit, er zijn zinniger zaken te doen. Het materiaal dat ik tegenkwam heb ik wel even vastgelegd. Het blijft een handige methode om te voorkomen dat je als de personificatie van het kwaad wordt weggezet, zoals genoemde personen plegen te doen.

Over Jan Hartman, de NSB’er, op internet:


Wikipedia

Jan Hartman (1887–1969) was a Dutch fascist and collaborator during World War II. After the war, he was active in far-right politics, and was one of the two founders of the Stichting Oud Politieke Delinquenten (“Foundation of Former Political Delinquents”; abbreviated SOPD), a right-wing organization founded by and for formerly jailed and convicted war criminals and collaborators.

 

Biography


Until 1945

Hartman was born in Beilen and as a young man spent time in Germany. In the 1930s he joined the NSB and worked in propaganda,[1] [2] and in 1941 he volunteered with the Waffen-SS and (like Paul van Tienen) saw action at the Eastern Front.[1]

After the war

After the war Hartman was sentenced to ten years but was released early, in 1950, on probation. He founded the SOPD together with Jan Wolthuis in 1951. Hartman became the organization’s secretary.[1] [2] The SOPD was the first[3] and the largest of the collaboratist organizations in the country, “numbering perhaps a hundred former internees.”[4] In 1952 he and Wolthuis played a never fully explained part in the escape of seven convicted war criminals from the Koepelgevangenis in Breda, including Klaas Carel Faber.[1]

From the mid-1950s on Hartman was particularly active in attempts to rehabilitate and provide for veterans of the Eastern Front. After his death in 1969, a Jan Hartman Foundation (Jan Hartman Stichting) was established; it claimed to be a charitable institution for former “political delinquents”,[1] offering various kinds of assistance including legal aid.[5] An attempt to found a Jan Hartman House in the 1970s (as a kind of Bronbeek for Eastern Front volunteers) were unsuccessful.[1]

References

  1. “Kroniek extreemrechts: Portretten”Anne Frank Foundation. Retrieved 2 May 2012.
  2. Roos, Jan de; Roos-Van Rooden, Thea (2010). Moed en overmoed: een biografie van burgemeester Dirk Frans Pont. Uitgeverij Verloren. p. 193 n.14. ISBN 9789087041847. Retrieved 1 May 2012.
  3. Schans, Wil van der (2011-07-12). Monitor Racisme and Extremisme: Extreemrechts in Amsterdam. Amsterdam UP. p. 17. ISBN 9789085550495. Retrieved 1 May 2012.
  4. Art, David (2011-02-21). Inside the Radical Right: The Development of Anti-Immigrant Parties in Western Europe. Cambridge UP. p. 78. ISBN 9780521720328. Retrieved 1 May 2012.
  5. Pierik, Perry (2006). Van Leningrad tot Berlijn: Nederlandse vrijwilligers in dienst van de Duitse Waffen-SS 1941-1945 : geschiedenis van het legioen, de brigade en de divisie ‘Nederland’. Aspekt. p. 332. ISBN 9789059114135.

 


Zie ook op internet:


Op dit weblog ondermeer:


Afbeelding: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.