In Rijswijk begint de victorie

Pablo Picasso: Concierto de faunos (1946)
Hardop vroeg ik me op Twitter af waarom de omroep zo weinig van zijn geluidsarchief doorgeeft op internet. Binnen de kortste keren had ik een opname van het genoemde voorbeeld in huis, beschikbaar gesteld door een oprecht radio liefhebber. Hij bracht me weer in contact met een zeer aimabel persoon uit Rijswijk. Hij gaat binnenkort een oude traditie hervatten, het regelmatig uitzenden van hoorspelen.


 

Dit artikel verscheen deze week:

Bekende hoorspelen bij Omroep Rijswijk

RIJSWIJK – De tijd dat hoorspelen op de radio waren te horen ligt alweer ver achter ons. Maar niet meer voor lang. Omroep Rijswijk gaat elke week laat op de avond en in de nacht hoorspelen uitzenden. Rijswijker Wim Fromberg, één van Nederlands grootste verzamelaars van hoorspelen is aangetrokken als programmamaker. Hij kan putten uit een voorraad van meer dan 5000 hoorspelen. Hoorspelen die in de jaren zestig, zeventig en tachtig, de glorietijd voor de hoorspelen, door de Hilversumse omroepen werden gemaakt en uitgezonden. “In die jaren hadden de omroepen speciale hoorspelkernen met grote acteurs zoals Ina van Vaassen en Paul van der Lek. Maar toen was er wel elke avond een hoorspel op de radio te horen”, vertel Wim Fromberg.

Zo’n tien jaar verzamelt Wim nu hoorspelen. Eerst vooral via andere verzamelaars in Nederland, maar ook in België en zelfs Hongarije. Nu krijgt hij vaak tips van particulieren die nog oude opnamen hebben liggen. “Van de week ben ik weer naar het zuidelijke puntje van Limburg geweest. Die geluidsbanden digitaliseer ik dan. Soms is het een hoorspel dat ik al heb, maar ik probeer steeds betere kwaliteit te vinden. Iedereen met tips kan mij mailen op hoorspelen@omroeprijswijk.nl
Van de hoorspelen zoekt hij er ook informatie bij. “Bij de NCRV en de KRO ben ik kind aan huis om oude programmagidsen vanaf 1938 te fotograferen met gegevens over de spelers en de inhoud.”


Op woensdag 7 augustus van 23.00 tot 24.00 uur zendt Omroep Rijswijk het eerste hoorspel uit. ‘Schuimbad’, met Gerrie Mantel en Sacco van der Made. Dit hoorspel wordt herhaald op vrijdagavond 9 augustus van 22.00 tot 23.00 uur en zondagochtend 11 augustus van 00.00 tot 01.00 uur. De agenda met de hoorspelen de komende weken staat op http://www.omroeprijswijk.nl
Omroep Rijswijk zendt uit op 105.9 (ether) 92.9 (kabel) en www.omroeprijswijk.nl (webstream). Hoorspelen agenda.

 

bron: “dé Weekkrant – Groot Rijswijk”


Uitgelichte afbeelding: Picasso – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.