Keerpunt – WendepunktOp 11 mei 1933 vond op de Berlijnse Opernplatz de eerste boekverbranding plaats. Een keerpunt in de culturele geschiedenis van Duitsland, maar ook een gebeurtenis met gevolgen voor de Nederlandse kultuur. Honderd jaar eerder schreef Heinrich Heine: “Waar men boeken verbrandt, zal men tenslotte ook mensen verbranden”.

In 1982 werd in ons land een grote manifestatie gehouden: “Amsterdam-Berlijn 1920-1940: Duits-Nederlandse wisselwerkingen”. Binnen dit kader zond de VARA een documentaire uit, waarin veel muziek uit de jaren twintig en dertig en gesprekken met o.a. Theun de Vries, Eva Besnyö, Elizabeth Augustin, Konrad Merz en Wielek. Daarnaast ook aandacht voor de rol van de VARA in de jaren dertig.
Uitgelichte afbeelding: Boekomslagen uit: “Berlijn – Amsterdam 1920 – 1940 wisselwerkingen”. Verschenen in 1982 bij Uitgeverij Querido.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.