Wolder

Joachim Wilbers – Brug over het Albertkanaal te VroenhovenEen brug, een bunker. Verbinden, verdedigen. Een kanaal dat praktisch samenvalt met de nabije grens. Een dorp in tweeën gedeeld, bijna twee eeuwen geleden. We willen er niets meer over horen, we vinden het zelfs vanzelfsprekend die gevolgen van de afsplitsing van België van ons koninkrijk, die kolonisatie van dat zuidelijk gewest. De cultuur van dit gewest, de wijze van leven en denken, is zelfs inmiddels aan deze of gene zijde van de grens verschillend. Die kloof wordt alsmaar dieper dankzij de overheersing vanuit het het noorden. Hollanders zeggen het westen. Een bindmiddel hebben we verworven, eenzelfde munt, naast die fysieke van een brug. Als het aan fascisten ligt moet zelfs die munt zo spoedig mogelijk verdwijnen.

Over deze onbeduidende plek op de landkaart valt veel te verhalen. Je kunt er zelfs de Europese geschiedenis vanaf de 17e eeuw aan ophangen. Neem de Tongerseweg, als onderdeel van de route Parijs-Noord-Duitsland onder Napoleon aangelegd, met het aldaar gesitueerde kerkhof. De brug als onderdeel van deze weg verbindt het Hollandse met het Belgische gebied, anders waren we aan deze zijde van de grens volledig afgesloten van ons achterland. Op het kerkhof in Wolder ligt D’Artagnan begraven. Gesneuveld in het gevecht om Maastricht voor de Fransen te veroveren.

Een ander maal meer, nu moet ik snel mijn oude weblog leeghalen met o.a. foto’s van Wolder…

Kesselterweg oudste woning Wolder uit 1658
Kesselterweg oudste woning Wolder uit 1658

Mgr. Vranckenplein kerk 2 zw Mgr.Vranckenplein kerkhof

Muizenberg ingang
Muizenberg ingang grotten

Tongerseweg 2 ZW Tongerseweg 4 ZW Tongerseweg 5 ZW Tongerseweg 6 ZW

Tongerseweg groentevrouwen
De Tongerseweg in de eerste decennia van de vorige eeuw.
Op de onderste foto: mooswiever (groentevrouwen)

Tongerseweg lokaal blauwe Tongerseweg rond 1910

En het klooster en de twee scholen aan de Tongerseweg mogen  niet ontbreken…

Tongerseweg klooster Tongerseweg jongensschool Tongerseweg meisjesschool 1

Enkele straatbeelden van het oude Wolder…

Wolder Pletserstraat ±1955 Pletzersstraat 1  1 Pletzerstraat 1 Pletzerstraat Wolder Carréboerderij 2004 2 Tiendschuur pletserstr 5 binnenhof Lammegierstraat zw ZW Lammergierstraat dorpswoning Vroenhovenweg 8 Winterslag 2 Wolder WinterslagWolder Bruggetje wolders gebiedWolder overzicht

Het hedendaagse Wolder…

img-diversen017 img-diversen018 img-diversen019 img-diversen020 img-diversen021 img-diversen022 img-diversen023 img-diversen032

IMG_0020 IMG_0023

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.