Op zoek naar sterke vrouwen

Stanley Kubrick: A Clockwork Orange (1971)
De gedachte heeft in sommige kringen postgevat dat wij mannen  er slechts baat bij kunnen hebben als we onze macht afstaan aan vrouwen. Kijk eens over de grens, zou ik zeggen. Net als in de dertiger jaren is Duitsland weer gidsland voor een nieuw experiment. Na de Führer staat nu een Mutti aan het roer. Voor de Grieken en andere Europeanen die meegezogen worden in een financiële crisis schijnt dat niet veel uit te maken, wel voor de Duitsers en zoals altijd pikken we er  hier weer een graantje van mee. Banken, staatscrisis, het is me wat. Vooral geen inflatie, ook dat weten Duitsers als geen ander volk. Mutti neemt de geëigende maatregelen, bezuinigen, geen schuld, precies zoals de heren van de Deutsche Bank zeggen. En dan de toekomst, haar zorgen voor het milieu zijn overbekend. Een optrekje in een beschermd natuurgebied als minister voor Umweltschutz waar zij en zij alleen met een helikopter mocht landen. De Atomausstieg heeft ze toch maar aangedurfd. Export van centrales mag dan weer wel, de handelsbalans moet nu eenmaal kloppen. Zo doet een bezorgde en zorgzame moeder dat. Een sterke en machtige vrouw, zonder twijfel.

Mannen met gevoel voor leiderschap onderkennen deze gave bij vrouwen snel. Helmut Kohl was het in dit geval. Hij wilde af van een vrouw behept met morele twijfels en koos voor Angela. Zouden de Duitsers rechtstreeks hun kanselier mogen kiezen dan was Muti tot in lengte van dagen verzekerd van die post. Een gelukkig volk, die Duitsers, met een vrouw aan het roer.

Schermafbeelding 2014-04-03 om 20.09.28


Geëmancipeerd zijn die Duitsers. Kijk eens naar Italië of dicht bij huis, Berlusconi en Wilders. Dankzij vrouwen zijn ze aan de macht gekomen, althans in een positie met grote invloed, zelfs wereldwijd. Beiden verrukt van de Tea Party, een zeer vrouwelijk getint gezelschap. Zo kon ook Adolf Hitler leider worden van een volk, bewierookt en aanbeden door een meerderheid van vrouwen. Zijn hoofdwerk kon hij schrijven dankzij een kunstminnende vrouw. Een sterke, visionaire vrouw. Zonder haar was Adolf wellicht in de vergetelheid geraakt. Ze wist haar plaats en ze wist hoe ze aan de touwtjes moest trekken om gedaan te krijgen wat haar voor ogen stond. Het aloude verhaal van de vrouwelijke invloed op machthebbers. Uit dankbaarheid deed Hitler haar een huwelijksaanzoek, het enige ooit in zijn leven. Zij weigerde, onmiskenbaar weer een teken dat ze een sterke vrouw was.

Haar naam? Winifred, hoedster van de Wagner dynastie. U leert haar nader kennen in de nu volgende documentaire. Tekenend voor mij is dat ze een deel van de werkelijkheid niet wenste waar te nemen. Een eigenschap van sterke vrouwen? Of verschillen ze hierin niet van sterke mannen?

Eerst “Hitler und die Frauen”…
 Geïnteresseerd in de verwevenheid van kunst, politiek, macht en propaganda? Dan is deze film een aanbeveling: Hans-Jürgen Syberberg – Die Geschichte des Hauses Wahnfried von 1914-1975. Hierin komt Winifred Wagner uitvoerig aan het woord.

Een fragment:Afbeeldingen: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.