Eldorado

· cultuur, muziek
Authors

Eldorado, zo doopte de Franse choreograaf Angelin Preljocaj zijn ballet op muziek van Stockhausen, het slotdeel uit Sonntag aus Licht, het laatste deel van zijn gigantisch werk de cyclus “Licht”. De opnames dateren van kort voor de dood van Stockhausen in december 2007.

Aan de benaming eldorado kleeft de nostalgische gedachte aan een tijd toen alles prachtig en in harmonie met elkaar was, een aards paradijs. In zijn gesprekken met Stockhausen komt iets anders naar voren, het utopisch denken levendig houden, het huidig menselijk stadium proberen te overwinnen. Volg deze creatie van dit ballet beweging na beweging, woord voor woord. Het is schitterend, het is spannend. Het menselijk lichaam met zijn verschillende tempi, nieuwe dimensies van de muziek. Aan tijd en ruimte, de essentie van ballet, wordt een nieuwe dimensie toegevoegd. Kijk en luister maar.

Als toegift nog “Luzifers Tanz” uit “Samstag”:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: