Twee zusjes en twee vrienden…Tatiana en Olga, de een teruggetrokken, stil, romantisch van aard, de ander opgewekt, eentje die nergens problemen ziet. Olga is verloofd en de uitverkorene brengt een vriend mee. Het begin van het noodlot voor allen, na later blijkt. Merkwaardig hoe het leven van toevalligheden afhangt. In het kort Eugen Onegin, een roman in versvorm van Pouchkine tot opera bewerkt door Tchaïkovski. Vrouwen, die weten wat ze willen is het thema.

Tchaïkovski wenste een zo mogelijk intieme uitvoering, ver verwijderd van de gangbare monumentale regie praktijk. Hem was het te doen de burger in al zijn doen en laten te tonen, de stadsmens. De stadsmens zelf neigt naar het tegenovergestelde en de producties zijn navenant. Een vrij recente uitvoering aan de MET met Renee Fleming in de rol van Tatiana geeft dat weer. Een andere recente uit Parijs, in een volledig Russische bezetting, sluit m.i. beter aan bij de intenties van Tchaïkovski. Monsieur Triquet die op de verjaardag van Tatiana een ruzie tracht te slechten wordt hier magistraal gezongen door Michel Sénéchal op 80 jarige leeftijd. Een kleinood binnen deze mooie uitvoering.

Helaas, deze opname mag niet meer doorgegeven worden vanwege auteursrechten. Hier een flauwe afspiegeling met Andreas Jaeggi op het festival in Aix:


De synopsis:


EPSON scanner image

Bron: “Mille et un Opéras” – Piotr Kaminski – FayardGeef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.