Boodschappen

René Magritte


Toegevoegd augustus 2019 en terug gedateerdLaat een heilsboodschap aan de wereld uitgaan, wij brengen de vrede, de vrijheid, daartoe bezitten we de macht. Wij stellen jullie in staat boodschappen te doen, in alle vrijheid.

Deze boodschap stoelt op een al eeuwen geldende doctrine uit de Hollandse polder: roven, leegroven onder het mom van handel drijven, boodschappen doen. Boodschappen, boodschapper, woorden met een dubbele betekenis. Typisch Hollands. In het Duits en Frans (commission – message) wordt een duidelijk onderscheid tussen beide gemaakt.

De gedrevenheid waarmee in dit land steeds boodschappen verkondigd worden duidt m.i. op de totale verinnerlijking van de verwevenheid tussen beide betekenissen, in een land waar de christelijke heilsleer op maat gesneden werd voor de te verkondigen boodschappen. Is dat de reden dat een volkstribuun als Wilders zoveel succes heeft, dat zijn boodschappen geloofd worden zonder dat doorgevraagd wordt?
Schermafbeelding 2014-05-11 om 00.14.16
Wil je in dit land autoriteit verwerven dien je boodschappen te verkondigen, is mijn ervaring. Vragen stellen is uit den boze. Feiten dienen genegeerd en desnoods in een kwaad daglicht gesteld te worden. Aanranden zegt de boodschapper als reactie op berichten over onloochenbare voorvallen, hij verkondigt de ene ware leer en treft geen blaam, hij is het die aangerand wordt.

De feiten waarop gereageerd werd:

 


Een vervolg:


Een jaar later kwam ik op dit voorval terug:


Afbeeldingen: René Magritte, 1928 en 1954 – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.