Een bankier met een missie

Straatbeeld Parijs omstreeks 1900EPSON scanner imageAlbert Kahn. Een globaal denkende man, niet met de blik van boven, nee, met een door en door humane. Zijn bekendste erfenis is het museum met zijn naam gelegen in de omgeving van de vroegere Renault fabrieken nabij de Seine tegenover de beroemde porseleinfabriek van Sèvres. Het is omgeven door een 4 ha groot park opgesplitst in een Engelse, Franse en Japanse tuin met verder bosachtige gebieden, een moeras en een strak aangelegde moestuin op Franse wijze. Een klein aards paradijs. Daarnaast een paviljoen voor wisselende exposities en een prachtige Salon de thé, waar regelmatig theeceremonies gehouden worden.

Zijn globale humane blik kwam ook tot uiting in een stichting, waarmee hij jonge intellectuelen hielp een jaar lang de wereld te bereizen. Kort na de eeuwwisseling, rond 1908, begon hij zelf, geassisteerd door fotografen, reizen te maken om mensen en volkeren in beeld vast te leggen, veelal in hun dagelijkse doen. Ruim 20 jaar heeft hij het vol kunnen houden totdat hijzelf zijn vermogen kwijtraakte.

Indrukwekkende beelden hebben die fotografische expedities opgeleverd, met een bestand van meer dan 70 duizend kleurfoto’s. Daarnaast ook nog een grote hoeveelheid filmmateriaal. Geen enkel andere collectie geeft zo omvattend de verscheidenheid weer van de mensheid van een eeuw geleden, die grotendeels voor altijd verloren is gegaan.

De volledige (gearchiveerde) collectie: Les collections du musée Albert-Kahn. Over deze collectie maakte de BBC een thematische 9-delige serie: “The Wonderful World of Albert Kahn”. De eerste vier afleveringen vallen op YouTube te zien. Ter afronding hier nog het slotdeel.
 Zie ook: Color Photos of Paris Shot 100 Years Ago


Update januari 2021


Uitgelichte foto: Parijs – bron

2 gedachten over “Een bankier met een missie

  1. Beste Meneer/Mevrouw,

    Heel erg bedankt voor het Uploaden van de ARTE documentaire over Albert Kahn, deze kende ik nog niet. Helaas is er boven en onder een stuk weggevallen. Is dit gekomen door het uploaden naar YouTube of is dit ook het geval bij de versie die u op uw computer heeft staan?

    Met vriendelijke groet,

    Florian

  2. Zag het tot mijn schrik te laat. #beeldformaat. Deze versie stond op een DVD schijfje, dat betekent eerst de sporen aan elkaar plakken en vervolgens weer door een andere app het overbodige weghalen. Daar heb ik even niet goed opgelet. De schade viel in mijn ogen mee. Op You Tube staat ook de Franse versie, die zal wel oké zijn.
    Groet!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.