De kleine man heeft recht op een autootje

Women workers with shells in Chilwell filling factory – Nottinghamshire, UK (1917)
Het recht, het recht hebben op, het recht nemen, onrecht, het recht misbruiken. Er vallen hele verhandelingen over te schrijven. Over mensenrechten, kinderrechten, vrouwenrechten… En dierenrechten niet te vergeten. Iedereen schijnt tegenwoordig te klagen, is ontevreden, wil meer en de ander is een graaier, een profiteur, een nietsnut. Het is alsof we in een kleuterklasje verkeren, waarbij de juf constant in de weer is de kleintjes tot bedaren te brengen. Als jullie braaf zijn zal ik nog een sprookje voorlezen. Zo indertijd Joop de Uyl, als jullie braaf zijn en hard werken mogen jullie allemaal in het eigen autootje rondtoeren. 

Geef je kinderen een vinger dan willen ze de hele hand. Als hen dat lukt zijn ze voor altijd verloren, dan heet het, terwijl ze groene handen hebben en nog nooit een poot voor een ander uitgestoken hebben, de Polen nemen ons het werk weg. Is er een mooier alibi denkbaar om niets te hoeven doen en toch recht op een autootje te hebben? Nadenken hoeven ze niet, dat wordt voor hen gedaan door iemand die hun geweeklaag begrijpt en een greep naar de macht denkt te doen. 

Recht op bezit hebben we allen, als ik het goed begrepen heb is dat recht geënt op joods-christelijke waarden. Ze maakte het mogelijk dat het industrieel kapitalisme kon postvatten. Daarvan is men in dit land het diepst van doordrongen. Weliswaar ging de industrie aan Nederland grotendeels voorbij, karig aan het bezit van grondstoffen als dit land is, maar handeldrijven zit al eeuwenlang in het bloed. En er waren de koloniën. Met alles en iedereen werd gehandeld, specerijen, slaven tot de moderne vrouwenhandel toe, als het maar geld opbrengt. Het verworven bezit veiligstellen en daaruit munt slaan is hier het devies. 

Het is wat de gek er voor geeft… Als dit de handelwijze bepaalt probeert men alles ondergeschikt te maken aan dat belang, het verworven recht. Zo ook het recht op geestelijk eigendom. Men heeft ergens kennis van verworven, op welke wijze dan ook, men reproduceert het, hoe gebrekkig ook en geeft het uit voor iets waarvan men het auteursrecht bezit. Deze demonstratie van onkunde mag je niet tonen, dan schend je hun recht, veronderstelt men. Deze rechtsclaim is onverkwikkelijk. Ze maakt bij voorbaat een debat onmogelijk en sluit rechtstreeks aan bij hun houding.


Uitgelichte foto: Nottinghamshire – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.