Nous sommes Charlie…

Francis Picabia: Le Chat (1938)Abu Pessoptimist

‘HOE VELEN VAN ONS ZIJN ER ECHT ”ALLEMAAL CHARLIE HEBDO”?
Cartoon published earlier this weekAls je het mij vraagt had de profeet zich in zijn graf omgedraaid als hij had geweten wat er is gebeurd. En de nu vermoorde cartoonisten en redactieleden van Charlie Hebdo dachten er waarschijnlijk net zo over, te oordelen naar de voorplaat van het blad uit een niet al te ver verleden van hoofdredacteur Charb, de plaat die hierboven is afgebeeld.

Het idee! Ongeveer een hele redactie uitmoorden, omdat ze spotprenten maken over de (radicale) islam en de islamisten. Alsof het zo erg is de profeet af te beelden. Alsof dat – in meer verlichte tijden – in de islamitische geschiedenis niet ook vele malen is voorgekomen. (Het verbod om hem af te beelden heeft ook meer te maken met het voorkomen dat hij als een afgod wordt vereerd, dan dat het was om te voorkomen dat met hem of om hem gelachen wordt).

En alsof het niet zo is dat Charlie Hebdo een, vooral Franse, traditie vertegenwoordigt waarin àlles op zijn tijd belachelijk wordt gemaakt en wordt bespot. Alsof het redactielokaal waar de slachting plaatsvond niet was behangen met de meest vileine prenten van Marine Le Pen, corrupte politici, de vorige president Sarkozy, of de paus.


Lees verder bij de auteur van dit artikel.Uitgelichte afbeelding: Francis Picabia – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.