Het menselijk kostenplaatje

Mark Sink
Of te wel de vrije burger als slaaf voor het kapitaal. Hoe je het wendt of keert, we zijn gedoemd ons te verkopen. Ons geluk wordt bepaald door de mate waarin we kunnen consumeren. En zo draaien we in een kringetje rond van steeds meer, in een spiraal van steeds hoger en vergeten wat leven is. Apologeten van de vrije markt weten dat, de beroemdste onder hen was recent Margareth Thatcher, een kruideniersdochter nog wel, die het bankkapitaal de vrije hand gaf, want wat goed was voor de City was goed voor de natie, was haar ingefluisterd en ze gehoorzaamde. Een B-acteur uit Hollywood zag dat wel zitten en met de gevolgen zitten we opgescheept, op de eerste plaats wel hier in Europa, te beginnen met het Verdrag van Maastricht.

Over reële behoeften wordt weinig vernomen, nog minder, dat spreekt, over hoe productie er zou uitzien als ze op die behoeften zou zijn afgestemd. Integendeel, kapitalisme wordt tot ideologie verheven, de enig ware en wereldwijd moet de mensheid en de aarde eraan geloven. Aangezien oorlog de kraamkamer is van al het nieuwe zijn we de fase binnengetreden van een voortdurende oorlog tegen het terrorisme. Onder die noemer kun je alles en iedereen schuiven en zo verkrijg je een alibi om door te kunnen gaan. Wat achterblijft is verbrande aarde en zoals dat heet onder kapitalistische voorwaarden collaterale schade.

Terreur wordt beoefend door barbaren. Zo zagen de Romeinen de Galliërs, zo leren wij de moslims te zien, de Arabische in het bijzonder. Het zijn en blijven mythes die uiterst effectief blijken ter zelfrechtvaardiging. Grondstoffen en producten tegen zo weinig mogelijke kosten zijn het begeerde doel, maar daar wordt niet over gesproken. De factor mens wordt tot een kostenplaatje gereduceerd, zeker als hij niet tot de eigen civilisatie gerekend kan worden. De onze blinkt erin uit, kapitalisme nietwaar? Zeg maar van Shoah tot de Clash of Civilizations

Nuttige klerken die het in droge cijfertjes onderbouwen zijn altijd te vinden. In Duitsland heet de man Hans-Werner Sinn. Z’n laatste beschouwing verscheen in de FAZ kort voor de jaarwisseling. Meteen worden artikelen als “Der Sozialstaat wirke wie ein Magnet auf Migranten” verspreid en vertaald. Alleen al voor de titel van dat stuk valt geen enkele rechtvaardiging te vinden. Waarom wordt dit dan gepubliceerd? Propaganda… Vergeet niet, we voeren een oorlog tegen barbaren, criminele uitkeringstrekkers.

Le chiffre choc… Schokkend dat er over de prijs van mensen gepraat wordt? Nee, niet voor economen die zich kritiekloos vereenzelvigd hebben met het kapitalisme. Was ook al zo in het Derde Rijk. De Shoah kon slechts in deze industriële vorm plaatsvinden. Ze diende rendement op te leveren. Nee, niet van dat barbaarse zoals die Turken tegen de Armeniërs. Dat gaf onnodige kosten en bracht niets op. Qua civilisatie gaan we er steeds verder op vooruit. Toch?

Payer moins d’impôts? Precies, belasting betalen is voor de dommen, u kent ze wel, die gastarbeiders, die Marokkanen en Turken, die vluchtelingen die mogen blijven. Ja, ze verdienen het Nederlanderschap ten volle. Wie niet, dacht u? Wat dacht u van mensen die de hele dag niets beters weten te doen dan meehelpen om een onleefbaar klimaat te scheppen… Zij zijn het die terreur verspreiden.

Koop het laatste nummer van dat fantastische blad waar haatzaaiers hun gif uit putten, Valeurs actuelles. Christelijk. Ook joods? Ongetwijfeld volgens fascisten. Met columnisten die stukjes schrijven als L’heure de la résistance a sonné, “Vive la nation!” en Nommer l’ennemi… Zeer christelijk, zeer Rooms, geheel in de lijn van de herontdekte joods-christelijke waarden, actuele waarden.
 
Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.