Wilders laat het volk spreken


Egon Schiele – Knielend voor God de Vader (1908)
bron
Er zijn van die tweets die maken zaken meteen duidelijk. Eerst dit. Wie zal ontkennen dat er tussen elk van ons verschillen zijn in begaafdheid, in uiterlijk, in gedrag? De verschillen vallen eindeloos uit te spinnen en hebben te maken met een veelheid aan oorzaken, individueel en sociaal-economisch. Zijn we het daarover eens? 

Ga er maar vanuit dat rattenvangers als Wilders de eersten zijn die dat beseffen. In een samenleving als de onze waarin we onze stem afgeven aan een of andere partij of politicus die dan verder beslissen over de toekomst van de samenleving, maar die gemangeld worden door tegenstrijdige belangen, die maar een uiterst kleine marge hebben om te manoeuvreren en waar het gros van de stemmers letterlijk buitenspel staat, is het bij een bepaalde populistische strategie mogelijk om macht te verwerven. Het grootste historische voorbeeld is Hitler, maar reken er ook maar rustig figuren als Blair en Berlusconi toe.

Uitgerekend volksmenners hebben het volk dat op hen stemt het minste te bieden, een waarheid als een koe en toch stemt dat volk op ze. Hoe komt dat? Omdat volksmenners verdomd goed weten hoe hen een gevoel van eigenwaarde te geven. Als ze daarbij ook nog een zondebok weten aan te wijzen is de buit voor ze binnen. De schapen laten zich slachten door de slager die ze zelf uitgekozen hebben.


 

 

Dat is voor mij het treurige aan dit soort tweets. Ze zijn niet om over te lachen, we moeten ons integendeel diep schamen dat zoveel mensen in de kou staan, uitgestoten zijn. Nog niet zozeer materieel, maar vooral sociaal en cultureel. Dat is precies wat vele “autochtonen” aan “allochtonen” bindt al staan ze elkaar soms naar het leven. Ze zijn uitgekotst, ze kosten geld, ze dragen niets bij, heet het. Hun leven is waardeloos, menselijk afval durven gearriveerden te zeggen. Zo voelen het de slachtoffers ook. En of ze kwaliteiten hebben… 


 Helaas, we zitten met z’n allen gevangen in een systeem dat slechts kan functioneren dankzij tegenstellingen. Daar zal Wilders ten principale niets aan willen veranderen, simpelweg omdat hij het meest zuivere product is van dat systeem. En wat is met de geprivilegieerden die Wilders vervloeken? Ze lachen om deze mensen, want o wat zijn ze gecultiveerd, ver verheven boven het plebs. Ook zij danken hun status aan een systeem dat mensen als kostenfactor, als afval beschouwt.Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.