Wilders laat het volk spreken

Egon Schiele: Knielend voor God de Vader (1908)
Er zijn van die tweets die maken zaken meteen duidelijk. Eerst dit. Wie zal ontkennen dat er tussen elk van ons verschillen zijn in begaafdheid, in uiterlijk, in gedrag? De verschillen vallen eindeloos uit te spinnen en hebben te maken met een veelheid aan oorzaken, individueel en sociaal-economisch. Zijn we het daarover eens? 

Ga er maar vanuit dat rattenvangers als Wilders de eersten zijn die dat beseffen. We geven onze stem af aan een partij of politicus die dan verder beslist over de toekomst van ons en de samenleving. De marge waarbinnen gemanoeuvreerd kan worden is uiterst klein waardoor het gros van de stemmers letterlijk buitenspel komt te staan. De tegenstrijdige belangen worden vervolgens toegedekt met de slogan van het algemeen belang. Op deze basis is het bij een bepaalde populistische strategie mogelijk om macht te verwerven. Het grootste historische voorbeeld is Hitler, reken er echter ook maar rustig figuren als Blair en Berlusconi toe.

Uitgerekend dergelijke volksmenners hebben het volk dat op hen stemt het minste te bieden en toch stemt dat volk op ze. Hoe komt dat? Omdat ze weten hoe ze hun aanhang een gevoel van eigenwaarde kunnen geven: eigen volk eerst. Als ze daarbij ook nog een zondebok weten aan te wijzen, het “systeem” en de “orde” staan nooit ter discussie, is de buit voor ze binnen. De schapen laten zich afslachten door de slager die ze zelf uitgekozen hebben.


 

 
Dit is het treurige aan dit soort tweets. Ze zijn niet om over te lachen, we moeten ons integendeel diep schamen dat zoveel mensen in de kou staan, uitgestoten zijn. Nog niet zozeer materieel, maar vooral sociaal en cultureel. Dat is precies wat vele “autochtonen” aan “allochtonen” bindt al staan ze elkaar soms naar het leven. Ze zijn uitgekotst, ze kosten geld, ze dragen niets bij, heet het. Hun leven is waardeloos, menselijk afval durven gearriveerden te zeggen. Zo voelen het de slachtoffers ook. En of ze kwaliteiten hebben… 


 


Helaas, we zitten met z’n allen gevangen in een systeem dat slechts kan functioneren dankzij tegenstellingen. Daar zal Wilders ten principale niets aan willen veranderen, simpelweg omdat hij het meest zuivere product is van dat systeem. En wat is met de geprivilegieerden die Wilders vervloeken? Ze lachen om deze mensen, want o wat zijn ze gecultiveerd, ver verheven boven het plebs. Ook zij danken hun status aan een systeem dat mensen als kostenfactor, als afval beschouwt.


Uitgelichte afbeelding: Egon Schiele – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.