Wat zei de paus?

Urbi et Orbi – 2015
Mijn eerste informatiebron op Twitter voor alles wat met katholicisme te maken heeft is @HelenaJacobs. Een vrouw meer dan rechtlijnig in de leer. Mijn indruk is dat ze de paus ziet als de antichrist. De bisschop van Groningen omschrijft ze graag in bewoordingen die hem kenmerken als afvallige, als protestant. Bij die vrouw weet je dus waaraan je toe bent, ze bezit de waarheid. Of ze het leven bezit betwijfel ik.

Op Pasen geeft de paus de traditionele zegen “urbi et orbi”. De zegen voor stad en land, geworteld in de opvattingen van het Romeinse Rijk, die de tegenstelling tussen het centrum en de periferie onderstreept als zijnde de enige “natuurlijke”. Een opvatting die de christenheid, ook de protestantse, als geen andere cultuur verinnerlijkt heeft. Het is dus niet zomaar een zegen, maar de bevestiging van een gewenste orde waaraan niet getornd mag worden. Ook door deze paus niet.

“Weinig mensen daar…”, zegt ze. Over hetgeen de paus zei in zijn toespraak zwijgt ze, het moet haar als grote schande in de oren hebben geklonken: “Van de Verrezen Heer smeken we de genade af om niet toe te geven aan de trots die geweld en oorlogen aanwakkert, maar de nederige kracht die tot vergeving en vrede leidt”, zei hij. Ik citeer de krant verder: Met het oog op het nucleair raamakkoord met Iran zei de paus dat hij hoopt dat “dit een definitieve stap is in de richting van een veilige en broederlijke wereld”. Hij verwees naar conflictgebieden als Syrië, Irak, Libië, Jemen en Oekraïne. Hij bad ook voor vrede in het Heilige Land. “Moge tussen Israëli’s en Palestijnen de cultuur van toenadering groeien en het vredesproces weer op gang gebracht worden”.

Helena is, zoals het hoort in de goede westelijke traditie, meer het type van oog om oog, tand om tand. Van nederigheid is bij haar beslist geen sprake: Franciscus riep de gelovigen ook op tot wederzijds respect en nederigheid. Hij hekelde de houding om “tegen elke prijs zijn zin door te drijven, te wedijveren, zich te doen gelden”. Respect toont deze vrouw, en daarin staat ze zeker niet alleen, slechts t.o.v. gelijkgestemden. 

Verder was er nog die Belgische kardinaal en de door abortus geslachtofferde 300.000 kinderen. Leest uzelf maar. Het betrouwbaarheidsgehalte van mensen als Helena valt het best te toetsen aan de hand van zeer alledaagse zaken. Ze maken in een klap duidelijk dat voor dit slag mensen slechts een ding geldt, hun gelijk, hun bezit, hun ego. Een heilige drieëenheid voor hen. Neem de proef maar op de som bij mensen die u op internet tegenkomt…

ZIGGO…

Helena neemt voetstoots aan dat haar kijkgedrag voor velen geldt. Leuker zijn haar opmerkingen over de ontvangst. Het komt zelfs niet bij haar op dat de slechte ontvangstkwaliteit aan haar toedoen ligt. En wat zegt ze vervolgens: “Arrogant @ZiggoWebcare antwoordt niet inhoudelijk waarom OVERAL ontvangst slecht is. Wij, klanten, moeten nieuwe kabels kopen.”

Hou me ten goede, ik heb niks met Ziggo, integendeel zelfs, en beschik over SAT ontvangst, met o.a. RAI Tre, de enige Italiaanse zender die wat voorstelt. Maar OVERAL is de ontvangst slecht, zegt Helena. als het bij haar zo is, dan is het bij iedereen zo. “De kabel zit op een splitter”, zegt ze dan in haar onnozelheid. Tja, dom geboren en niets bijgeleerd, daar komen veel ongelukken van. Meer nog, onnodige verwijten, haat, scheldpartijen, oorlog. 

Volg de raad eens op van de paus, Helena: “Wederzijds respect en nederigheid”. Die geldingsdrang, onderdruk die eens. Ze is wellicht de grootste kwaal in dit land. Een Bataafse kwaal…


Uitgelichte foto: © Reuters

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.