Een mooi lang essay over de onlangs overleden oude meester

H.J.A. HoflandJur KuipersOnderstaand een mooi essay over/ode aan de onlangs overleden oude meester. 
Getikt voor Vrij Nederland door Jeroen Vullings die volgend jaar met zijn biografie komt.

Kwam gisteren in “De Groene” een zeer lezenswaardig essay uit 2011 van H.J.A. Hofland zelf tegen. Hij neemt daarin het moderne consumentisme op de hak. Het “genot” van de materialistische verwende burger.


DE SCHIJNDEMOCRATIE VAN HET CONSUMENTISME

PLATTER EN DIKKER

Er is een nieuw type mens ontstaan. Hij is grof en hij is dik. Hij lapt de verkeersregels aan zijn laars, hij scheldt zijn medemens uit, hij zal iedereen laten weten dat hij hier op aarde is. Oorzaak: de propaganda van het genot. Alles moet leuk en lekker zijn.

Jongeren op het deel van het Scheveningse strand dat de naam het Zwarte Pad draagt.“Wie niet helder schrijft heeft niet helder gedacht”


Hofland zelf zal hem helaas niet meer kunnen lezen, de in 2017 te verschijnen biografie door Jeroen Vullings. Nu, naar aanleiding van zijn dood, als hommage een essay van Vullings over de ontwikkeling van Hoflands literair-journalistieke verbeelding.

H.J. A. Hofland (20 juli 1927 – 21 juni 2016). Het is wonderlijk, zelfs vervreemdend, om die geboortedatum die altijd zo open achter zijn naam stond nu aangevuld te zien met zijn sterfdatum. Hofland was er altijd; schrijven bleef voor hem tot de laatste snik ademen. Daar is nu een eind aangekomen. Zijn geest bleef ongebroken, maar zijn lichaam was op. Een troost is dat hij veel nalaat. Een literair-journalistiek oeuvre, erfenis en baken ineen. We meten iemand bij zijn overlijden meestal naar zijn grootste prestaties, naar het gerijpte talent waarmee die tot stand kwamen. Hoe dat talent de juiste vorm vond, in Hoflands geval: hoe zijn literair-journalistieke verbeelding zich ontwikkelde, is een ander verhaal, dat u hieronder, als hommage, kunt lezen.

Lees hier verder: Jeroen Vullings – VNUitgelichte tekening: H.J.A. Hofland – bron
Ingevoegde foto: Roel Visser – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.