Lezen, lezen, lezen…

Dominique Issermann: Isabelle Adjani bij de Berlijnse Muur (1980)
Lees:

Tomgram: Rebecca Gordon, No “New Normal”“Thanks to the Obama years (not to speak of the Bush ones), our new “pragmatic” president will enter the Oval Office fully weaponized.  He will have expanded and expansive executive powers of death, destruction, and coercion directly at his disposal when it comes to acts like assassination by drone, surveillance, global kidnapping operations, the pursuit of leakers and whistleblowers, and the torture of potential terror suspects, among many other things.  At his beck and call, he will have a private army of 70,000 elite troops — the Special Operations forces — already scattered across the planet, and a private air force of CIA-run drones at bases ringing, or actually in, the Greater Middle East.  Put another way, Donald J. Trump is not going to be the president of the Philippines.  He’s going to be the head of the single most powerful, most potentially destructive, most potentially intrusive force on the planet and on many of the powers he’ll inherit there are remarkably few restraints.  That is, in fact, anything but normal.”

“Whatever Donald Trump ends up doing, however, he’s just a symptom.  His already certifiably bizarre pre-presidency was born of a long, grim history, domestic and foreign.  As Donald Trump leads an ever more extreme Republican Party (and the American people) into a darkening future, it’s probably necessary to add that, if there were such a thing as national psychiatrists, as a country we might now be diagnosed with some kind of personality disorder.  Today, TomDispatch regular Rebecca Gordon takes us on a journey deep into our already disordered and disorderly world (before the Trump presidency even starts), offering — surprisingly enough — a little hope along the way.”

 

 
Lezen, tegen de draad in lezen, een archief aanleggen, het is niet zo moeilijk en kost uiteindelijk weinig tijd. Je wordt selectiever in wat je tot je neemt, je leert immers het kaf van het koren te onderscheiden en vragen te stellen. Uiteindelijk tot ons aller profijt. Geschreeuw is er genoeg, zelf benoemde profeten en wijsneuzen ook. Tegen geschreeuw en leugens kom je niet op, het enige dat rest is argumenteren, niet met een vooropgezet doel en selectief om je gelijk te halen. Profeten en wijsneuzen dien je in hun hemd te zetten. Ze blijken dan vals te zijn en gedragen zich ook zo als ware asocialen.

Nog een goede raad. Mijd zoveel mogelijk informatie die eigen (voor-)oordelen bevestigt. Probeer samenhangen te zien, plaats alles in een context en dateer. Echt, het leven wordt er een stuk aangenamer en rustiger door en we snijden fascisme de pas af. Afgesproken?

En blijf nieuwsgierig, blijf kijken…

Een foto van Dominique Isserman genomen tijdens het draaien van de film Possession door Andrzej Żuławski in 1980. Isabelle Adjani is touwtje aan het springen bij de Berlijnse Muur. De vader van Adjani was van Algerijnse komaf en analfabeet. 

Over de fotografe schreef Hervé Guibert, een van de eerste slachtoffers aan aids in Frankrijk, een beschouwing.

U merkt het, van het een komt het ander. Nu tijd om te luisteren naar prachtige zang, een lied met een behartenswaardige titel, 400 jaar geleden gecomponeerd door Antoine Boësset: “Nos esprits libres et contents”.


De uitvoering is door Le Poème Harmonique o.l.v. Vincent Dumestre. 

De tekst:


Nos esprits libres et contents
Vivent en ces doux passe-temps.
Et par de si chastes plaisirs,
Bannissent tous autres desirs. La danse, la chasse et les bois,
Nous rendent exempts des lois
Et des misères dont l’Amour
Afflige les cœurs de la Cour. Car en changeant toujours de lieu
Nous empêchons si bien ce Dieu,
Qu’il ne peut s’assurer des coups
Qu’il pense tirer contre nous. Ainsi nous défendant de lui
Et passant nos iours sans ennemi,
Nous essayons de lui ravir
La gloire de nous asservir. Il est bien vrai qu’en nous sauvant,
Il nous va toujours poursuivant,
Et nous poursuit en tant de lieux,
Qu’en fin il entre dans nos yeux.

Nos esprits libres et contents
Vivent en ces doux passe-temps.
Et par de si chastes plaisirs,
Bannissent tous autres desirs.
Uitgelichte foto: Dominique Issermann – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.