Fake News, Fake Ukrainians…

Eternal memory to the lost souls… Вічная Пам‘ять!


 

jur kuipers


Persoonlijk was ik niet voor het “Oekraïne Referendum” en heb niet gestemd, maar niet om de redenen die extreemrechts bij monde van Geert Wilders aanvoerde. Er heerste (en heerst) een burgeroorlog in Oost Oekraïne, met name in het Donetsbekken (Donbas-bekken). Daar wonen veel burgers die zich cultureel gezien meer bij Rusland vinden horen dan bij West Europa.

Viktor Janoekovytsj die in 2014 tot president van Oekraïne was gekozen deed tijdens zijn verkiezingscampagne voorkomen meer aansluiting te willen zoeken met Europa. Kort nadat hij benoemd was tot president van Oekraïne begon hij echter een pro-Russische koers te varen wat leidde tot massale protesten in het grootste deel van Oekraïne. Janoekovytsj, zelf afkomstig uit het oosten van dat land, probeerde met grof geweld deze protesten te smoren, maar koos uiteindelijk het hazepad naar Moskou. Dit tot verdriet van veel inwoners in Oost Oekraïne die vervolgens begonnen met gewapend verzet tegen de nieuwe regering. Ze kregen steun van zogenoemde “pro-Russische rebellen” die eigenlijk vermomde Russische militairen en ex-militairen zijn. Tegelijkertijd begint Rusland met slim fake-news en andere propaganda-methoden een anti-Europa sfeer in de Oekraïne te creëren. De Krim, Oekraïens schiereiland met als belangrijkste havenstad Sebastopol, wordt door “rebellen” ingepikt (2014), rebellen die later ook vermomde Russische militairen bleken. Sebastopol is voor de Russen de belangrijkste militaire haven aan de Zwarte Zee, het was voor mij dus geen verrassing dat De Krim – met overwegend pro-Russische bewoners – door Rusland werd geannexeerd.

Laten we vooral niet vergeten hoe die “rebellen”, waarschijnlijk per ongeluk, vlucht MH17 neerschoten en hoe het Russische bewind van Poetin vervolgens zich er onderuit probeerde te wurmen. Het is inmiddels afdoende bewezen dat de raket waarmee dat vliegtuig werd neergeschoten werd gelanceerd vanaf een kort daarvoor uit Rusland aangevoerde lanceerinrichting. De wijze waarop in de Russische, door de overwegend door Wladimir Poetin beheerste, media de feiten werden verdraait met misinformatie over dit gebeuren is te gek voor woorden (o.a. middels de Russische propagandazender RT, ook dominant aanwezig op YouTube) .

Dat in Oost Oekraïne veel van oorsprong Russen wonen heeft met Joseph Stalin te maken en zijn deportatie-politiek. Hij “Russificeerde” vooral het door hem ontvolkte Oost Oekraïne. Lang verhaal, ga daar nu niet over uitweiden.

Wat betreft dat “Oekraïne Referendum”… Gezien de ingewikkelde situatie in Oekraïne vond ik het veel te vroeg om op een soort “intentieverklaring” te stemmen om Oekraïne bij West Europa te trekken. Het was dom van premier Rutte überhaupt een referendum hierover te houden, de situatie in Oekraïne overziende. Het speelde bovendien populisten zoals Thierry Baudet, Jan Roos en Geert Wilders in de kaart.

Premier Rutte zit in zijn maag met de uitslag van dat referendum omdat het grootste deel van de Nederlanders tegen dat associatieverdrag heeft gestemd. In effect heeft hij het door hemzelf afgekondigde referendum ongeldig verklaard omdat de uitslag hem niet uitkomt.

Dat ik niet heb gestemd is naar mijn mening terecht, dat ik daarbij Geert Wilders in de kaart heb gespeeld zit mij echter niet lekker, door Rutte’s blunder werd ik zo ongewild onderdeel van een verkeerde discussie. Rutte had nooit dat referendum moeten houden. Een smet op zijn – mijn persoonlijke mening – sowieso bedenkelijke premierschap.

Dat het Russische bewind van Wladimir Poetin invloed uitoefent om kiezers in Europa te beïnvloeden om zo partijen als Front National en de PVV te helpen wist ik, ook dat dit bewind mensen via Facebook en Twitter met fake-news probeert te sturen. Wist echter niet dat de SP, een populistisch linkse partij, ook door Rusland was aangestuurd. Meneer Harry van Bommel van de SP (van oorsprong een Communistisch Maoïstische pro-China partij) is waarschijnlijk naïef geweest. Hij heeft zich waarschijnlijk laten gebruiken.Over Harry van Bommel van de SP (van de Engelse Wikipedia-pagina):


Referendum against the Dutch Ukraine–European Union Association Agreement referendum.

In 2016, Van Bommel campaigned actively against the 2014 treaty of association between the European Union and Ukraine during a referendum campaign in the Netherlands. He gathered a team of ostensibly Ukrainian people in the Netherlands, appearing on television and in the press and condemning the treaty. According to an enquiry by the New-York Times, his team was in fact comprised of Russian nationals or of pro-rebels Eastern-Ukraine citizens.

 


In een gisteren verschenen artikel van The New York Times staan een aantal zaken die voor mij nieuw zijn. Wist niet van de rol van Harry van Bommel in de anti-Oekraïne-campagne:


Fake News, Fake Ukrainians: How a Group of Russians Tilted a Dutch Vote 

By ANDREW HIGGINS • FEB. 16, 2017

 

Credit Ilvy Njiokiktjien for The New York Times 


Harry van Bommel, a left-wing member of Parliament, in his office in The Hague. He used a “Ukrainian team” that actually included Russians in an effort to influence a Dutch referendum last year on a trade agreement with Ukraine. 

 


Dat Rusland op slinkse wijze bezig is de Nederlandse verkiezingen te beïnvloeden (maart aanstaande) weet ik zoals gezegd. Het is Poetin erom te doen de cohesie in West Europa te ondermijnen. Gezien het succes van populistisch rechts (in Nederland de PVV) lukt dit aardig. De verkiezingen zullen spannend worden. Vraag me bovendien af hoelang we in West Europa nog in vrede met elkaar zullen leven. Poetin moet ver op afstand gehouden worden.
 
Uitgelichte afbeelding: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.