Stemmen

Serge Cohen: Quai de la Gare, Paris (1991)Euregio

Stemmen? De anti-EU en anti-Europa gemeente roert duchtig de trom en sluit de gelederen. De Tories en Berlusconi en Wilders… 

Verkiezingscampagne in Warschau. Anti een politiek Europa, voor een vrijhandelszone: Lech Walesa, Miguel Durán en Declan Ganley voor Libertas op campagne. Wie was alweer Ganley? O ja, die Iers-Amerikaanse zakenman, ondersteund door onze SP, die het voor elkaar kreeg dat Ierland nee stemde tegen de Europese grondwet. Mocht wel wat kosten. Rome en Madrid zijn al bezocht. Deze week is Ierland aan de beurt. Beetje pijnlijk, Libertas wil de Poolse immigranten uit Ierland verjagen. En wat brengt het Walesa op? 50.000 euro per spreekbeurt! Tussen haakjes: Wat zou Van Bommel ermee verdiend hebben?

Iets anders. Polen, Italië, Spanje, Ierland. Gaat het in de kern bij de anti-EU houding niet om de vraag in welke richting Europa en de EU zich ontwikkelen? Dient Europa een Roomse grondslag te krijgen? Willen we dat? Afbraak van verworven rechten staan ons te wachten, vrouwen voorop, democratischer wordt het zeker niet.

Of ik ga stemmen? Welzeker: groen of misschien sociaal-democratisch. Ik ben namelijk voor opbouw en niet voor afbraak. En uitbreiding, met Turkije bijvoorbeeld. Een multicultureel Europa, zonder grenzen en zeker geen fort, schaft perspectief voor de minstbedeelden, hier en elders. Politiek doe en maak je samen, vaak met grote conflicten, maar nooit door buitensluiten, jezelf of anderen. Kan dat zonder de EU?

Hoe men zich in het nationalistisch jasje wel kan vinden, de ene van stalinistische, de ander van fascistische snit… Ze houden elkaar stevig de hand vast tegen de boze buitenwereld. Echte Hollanders tegen de rest, met een sterk ontwikkeld oranjegevoel. Kaaskoppen gevoel. Zeer volks. Weg uit Europa, terug naar het huis. En goed vergrendelen, lees Schengen.

En wat, als bijvoorbeeld de Duitsers ook zo gaan denken? Niks Rotterdam, nee Bremen of Hamburg, desnoods Antwerpen.

We zijn toch een belastingparadijs? Is het daarmee ook gedaan? Wie knapt onze rotzooi nog in de toekomst op? Hebben we nog wel genoeg vaklui? Of gaan Wilders en Kant zelf aan de slag en geven het goede voorbeeld? Wie zijn de profiteurs? Meneer Madiener, die voor zijn eigen bestwil in EU parlement wilt gaan zitten? Kortom, wie bedondert wie?

Die meneer Madlener over het asielbeleid: de Roemenen maken er Eurabië van als het aan Brussel ligt. Dat kan niet, denk eens aan onze sociale voorzieningen. Al die graaiers die op de loer liggen om ons kaal te plukken. Wat kan die man praten… En al die miljarden die we zo maar weggooien aan wegen in Bulgarije, verschrikkelijk.

Sinds deze week weten we wel waar de schoen wringt bij de SP en PVV. Ze kunnen niet lezen of zijn leesmoe. Ze gaan er, misschien terecht, vanuit dat deze kwalen wijd verbreid zijn. Resultaat: een slecht gelezen verdrag van Lissabon en een samenvatting op kleuterniveau. En zoiets wordt klakkeloos nagepraat. Vreselijk. Over die uitverkoop van publieke diensten bijvoorbeeld. Of nog erger: “militarisering van de Europese Unie bedreigt de vrede en stabiliteit in en buiten Europa”. Dat is zelfs gevaarlijke nonsens. Gedemilitariseerd zijn we sowieso niet. En een raketschild meer of minder kan zeker nooit kwaad?

In de kringen van SP en PVV en hun aanhang lijkt elk realiteitsbesef zoek. Profiteren, niet delen is hun devies. Dat belooft wat voor de toekomst.


Uitgelichte foto: Serge Cohen – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.