Ik denk even hardop…

Dangerous playground


 

Jur KuipersRecep Erdoğan is niet tevreden met Europa. De toetreding van Turkije tot de Europese Unie is de komende jaren uitgesloten (terecht naar mijn mening, Turkije is geen Europees land, zou m.i. beter passen bij de Arabische Unie).

Juli vorig jaar mailde ik o.a.;

Recep Erdoğan, president van Turkije, ontpopt zich meer en meer als een Ottomaanse sultan die de absolute macht naar zich toe wil trekken. 
Blaast eenzijdig de wapenstilstand met de Koerdische PPK op, met alle ellende van dien. 
Zet een democratisch gekozen Koerdische partij in het Turkse parlement buiten spel door leden van die partij te arresteren en te beschuldigen van terrorisme. 
Perkt de persvrijheid in Turkije in. 
Is druk bezig de scheiding van kerk (moskee) en staat op te heffen. 
De man heeft een bloedhekel aan seculiere krachten in zijn land. 
Zijn presidentstermijn wil hij oprekken tot vele jaren, iets wat aanvankelijk in Turkije niet mogelijk was (is?). 
Kan niet tegen kritiek, ook niet in het buitenland, wat de Duitse komiek Jan Böhmermann ondervond, maar ook de Nederlandse Ebru Umar die op haar vakantieadres in Turkije werd gearresteerd. 

Prachtig filmpje van komiek Böhmermann dat Erdoğan in het verkeerde keelgat schoot:Erdoğan’s Attempt to Suppress German Satire Has the Opposite Effect – The NY Times 

Hij liet zelfs een 13 jarig meisje in eigen land arresteren omdat ze op haar Facebook-site kritiek op hem had geleverd.

Hij is druk bezig zich te ontwikkelen tot een kloon van Wladimir Poetin.

Verder…:

Die mislukte “coupe d’état” in Turkije van afgelopen week maakt dat Erdoğan’s positie enorm is versterkt. 
Erdoğan speelt de gebeten hond, want is immers democratisch gekozen. Erg zielig voor hem natuurlijk… 
De Turkse bevolking, ook veel tegenstanders van Erdoğan, staan nu achter hun “democratisch gekozen leider”. 
Hij is zo in staat seculiere krachten in zijn land nog meer de mond te snoeren. 
Hij haalt de bezem door de rechterlijke macht en het leger. 
De Amerikanen mogen “voorlopig” geen luchtaanvallen vanaf Turks grondgebied (op ISIS) in Syrië uitvoeren.

Het is wat Bram Vermeulen zegt… Het is te mooi om waar te zijn. Of het is inderdaad een staatsgreep die door een Turkse moslim-leider Fethullah Gülen vanuit de V.S. is beraamd, en zo een geschenk uit de hemel voor “de geplaagde Erdoğan”, of Erdoğan zit er zelf achter.

Na die staatsgreep heeft Recep Erdoğan zo goed als alle vrije pers in Turkije laten opdoeken, zijn belangrijkste oppositie achter tralies gezet en tracht nu vervolgens met “verkiezingen” nog verder zijn macht te vergroten. Met populistisch retoriek heeft hij als het ware na het falen van die staatsgreep een “omgekeerde staatsgreep” gepleegd en daarbij ook nog eens door de volkswoede op te zwepen een heel groot deel van het Turkse volk achter zich gekregen. Om het ressentiment onder de Turken in eigen land en daarbuiten nóg verder op te voeren stuurt hij nu aan op een groot conflict met Nederland. Dit kan haast geen toeval zijn. Vooral omdat Erdoğan nog niet zo lang geleden de banden met Wladimir Poetin van Rusland heeft aangetrokken nadat hij vond dat hij onvoldoende werd “beloond” voor opvang van Syrische vluchtelingen. Erdoğan was namelijk buitengewoon teleurgesteld omdat ondanks zijn “medewerking” toetreding tot de Europese Unie nog steeds ver weg lijkt (…terecht m.i.). Poetin is al een poos bezig Europa te destabiliseren met twittertrolls, fake nieuws (op o.a. nieuwsfeeds op Facebook) en het steunen van extreemrechtse politieke partijen.

Wat een toeval dat Erdoğan DRIE DAGEN voor de Tweede-Kamer-verkiezingen onze geblondeerde polderfascist Geert Wilders in de kaart speelt door in Nederland duizenden Turken op te juinen! Zal dit een één-tweetje met Poetin zijn? Of verzin ik hier spontaan een complottheorie?

Geert Wilders steekt op dit moment zijn Prinsenvlag in top (Oranje-Blanje-Blue), die diplomatieke oorlog tussen Nederland en Turkije waar op dit moment de wereldpers bol van staat zet de PVV-leider opnieuw volop in de schijnwerpers, voor zover dit al niet het geval was. Geert kraait het van de daken. Zowel Erdoğan als Wilders weten hoe een Pavlov-reactie op te wekken.

Las -ik meen in The Guardian- dat de Turkse grondwet buitenlandse politieke partijen verbied campagne in Turkije te voeren. Erdoğan heeft dus een dik pak boter op zijn hoofd.

Ik ben het trouwens eens met de opstelling van premier Rutte. Jammer alleen dat dit zowel voor hem en vooral Wilders positief uitpakt.

Zoals gezegd… ik vermoed dat er meer achter steekt. Sluit echter niet uit dat ik spoken zie, want de verkiezingscampagnes van de verschillende politieke partijen gecombineerd met de houding van veel Nederlanders, waaronder een aantal in mijn naaste omgeving, hebben mij behoorlijk paranoia gemaakt. Xenofobie viert hier hoogtij.

Zie donkere wolken boven Europa hangen. Als Marine Le Pen dan vervolgens ook nog president van Frankrijk wordt zie ik de hele handel als een kaartenhuis in elkaar zakken.


Een ps:

Turkije is geen Europees land zegt Jur. Daarmee ben ik het niet eens. De geschiedenis van Byzantium zou hem aan het denken moeten zetten. We komen erop terug.

Het Byzantijnse Rijk rond 1265 (bron: Wikipedia)Afbeeldingen: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.