Die Lügenpresse

Julian Wasser: Chess Match – Duchamp Retrospective – Pasadena (1963)
Het werkt uiterst simpel en is zeer effectief, je roept leugens, je liegt en de slag is al bijna gewonnen. Niet dat ergens aangetoond wordt dat gelogen wordt, dat is niet nodig. Zo werkte het al bij de nazi’s, zo werkt het bij fascisten nog steeds. Zeer doeltreffend blijkt. Wie vraagt zich af, klopt dat wel, waar zijn de uitspraken op gebaseerd? De meest voorkomende houding is er eentje van als hij of zij dat zegt zal het wel kloppen of het stond in, vul zelf maar in. Van wat er geroepen wordt blijft veel hangen, vraag dat de reclamejongens maar. Onbewust werkt wat luid verkondigd wordt door en zo ontstaat een klimaat van leugen en bedrog. We zitten er momenteel middenin.

Zo zal geen enkele uitspraak van Wilders, die hij doet uit politieke motieven, standhouden bij nadere beschouwing. Ja, zegt de goegemeente dan, of je nu door de kat of de hond gebeten wordt en liegen doen ze allemaal. Juist hierin schuilt het merkwaardige. Zelfs in aanzet wordt het een aartsbedrieger en volksmenner niet lastig gemaakt om als een grijsgedraaide plaat jaar in jaar uit dezelfde nonsens te verkopen met een brandgevaarlijke lading.

Als politicus heeft hij nog nooit iets losgelaten over hoe hij denkt dat het verder moet met de samenleving, economisch, politiek, cultureel, militair, ruimtelijk, sociaal. Op geen enkel punt. Spottend heb ik hem en z’n bv PVV al vaker het sloopbedrijf Wilders genoemd, terug naar af, naar mogelijk de verbrande aarde. Vergis u niet, als zijn optreden en handelen zich zou beperken tot Grubbenvorst zou er niets aan de hand zijn, maar hij trekt erop uit en sluit allianties die ons land slechts kunnen schaden. Stel je voor dat zo iemand, die volledig compromisloos is, macht zou verwerven. Kritiek, tegenspraak duldt hij niet, wat betekent dat voor de politieke openbaarheid, voor de media? Die Lügenpresse gaat zijn werk doen als in glorierijke, fascistische tijden. Zeker is dan wel dat bedrog standaard wordt, er nauwelijks iets meer te controleren valt en we ons angstig moeten afvragen wie we nog wel kunnen vertrouwen, ook in onze directe omgeving.

De werkelijke Lügenpresse, de propagandamachinerie die zich tot taak heeft gesteld de volksmenner aan de macht te helpen, zal nooit of te nimmer enige moeite doen zijn uitspraken tegen het licht te houden, lezers (luisteraars en kijkers inbegrepen, we spreken immers over de media, de traditionele en die op internet) aan het nadenken te zetten, ze stof geven om zelf een oordeel te vormen. Nooit, dat is haar kracht en haar zwakte. In een land als het onze, met z’n zuilen, z’n polderen, z’n hokjesgeest betaalt het zich snel uit. Haar zwakte zou snel aan het licht komen als het eigenbelang, politiek, sociaal, commercieel terzijde werd geschoven en het bedrog en propaganda eensgezind doorgeprikt werden. Dat laatste is nauwelijks het geval, voor zover ik het overzie.

Nog een element speelt een steeds sterkere rol, de multiplicator factor eigen aan sociale media op internet. Niet voor niets richt de volksmenner zich hier met nadruk op. Elk individu kan zo tot medium, tot zender van zijn boodschappen worden. Nadenken en iets formuleren is overbodig. Herhalen is voldoende. Leugens vinden zo ongebreideld hun weg, zonder enige filter of rem. Dialoog is ongewenst, op het trachten te achterhalen van feiten rust een taboe. Ongewenste tegengeluiden dienen binnen dit kader te verstommen, geen twijfel mag ontstaan bij de massa goedgelovigen. Ongehinderd moet ook deze propagandamachine haar werk verrichten.

Een klein voorbeeld van vandaag:


 


Al jarenlang wordt Peter Breedveld van de site Frontaal Naakt achtervolgd door een onzalige tweet, een cynische i.v.m. met de onbetrouwbaarheid van de politieke kaste. Hier Groen Links. Wetende hoe gajes wel raad weet met dergelijke “grapjes” was dit een domme zet van hem, je speelt regelrecht fascisten in de kaart. Of Breedveld ooit met de dood bedreigd is weet ik overigens niet, mij is het diverse malen overkomen. Of je er zwaar aan moet te tillen is weer een ander verhaal, maar ik vond nu wel het goede moment gekomen om een fascist een spiegel voor te houden. Zijn reactie? “anoniem twitteren” en “bovendien ook liegen”. Het eerste is meteen te verifiëren, het tweede niet. Gelukkig is alles gedocumenteerd en er is procesverbaal opgemaakt door de politie. Maar wat dan nog?

De TL van meneer Lansbergen spreekt duidelijke taal, er is slechts een waarheid, de onze, die van fascisten, die niet meer zo genoemd willen worden. Een bericht dat bovenaan prijkte ben ik eens gaan bekijken. Suggestief, maar verder? Wie schiet iets op met een mengelmoesje van “feiten”, “opinie” en regelrechte propaganda? Uiteraard de Leider, die men in gedachte heeft. Wie is de auteur van dit fraais? Een bijna naamgenoot van iemand die over mij beweerde: “Spreekt hij wel eens de waarheid”. Hij verkeert dan ook in kringen van een site die zich “opinie- en nieuwssite” durft te noemen en het middel van censuur niet schuwt. Voor bovengenoemde Breedveld geldt hij als “fascism-watcher”.

Ooit zei iemand tegen me: “Schaken jongen, schaken”… Ik ga verder ondanks gajes en crapuul. In je eentje kun je veel, als je er de mogelijkheden toe hebt. Daar maar ik gebruik van. Fascisten vinden dat ongewenst en betitelen me als pathologisch leugenaar. Nog nooit heb ik iemand iets zien weerleggen, in al die jaren niet, van wat ik stel. Dat is toch bijzonder kras. De leugens over mij, Tibaert, gaan onverminderd verder. Voor mij het bewijs dat lieden die ze spuien onbetrouwbaar zijn, asociaal en politiek het predikaat fascist volop verdienen. De personen in kwestie komen ruimschoots aan bod in dit weblog. Eentje beroofde me zelfs van mijn spullen op internet. Enfin, u ziet maar, zou een vriend van me zeggen.

Bijlage

Galiën voor het Krapuul, Galien voor DDS. Wat Galien is voor de rechtsextremisten is Dijstelberge weer voor de linkse. Steeds weer, het is een aloud gezegde: “les extrêmes se touchent”. Je ziet het steeds bewaarheid, liegen, verdraaien, selectief te werk gaan, zaken verzwijgen, ze doen het beiden. Nooit zul je rectificaties zien. Het is de houding van mensen die uiteindelijk lak hebben aan andermans mening, ze als een obstakel zien.

Dit is wat Galien van zich liet horen vandaag. Daar komen die onnozele Krapuletjes  niet tegenop. Veelal komen ze niet verder dan wat zinloze tweets. Controleer het maar: @vanovernaar, @inadijstelberge, @foaroan etc. Zichzelf geweldig vinden en anderen schofferen, dat is het wel zo ongeveer. Links 2017: vrij spel aan fascisten, onderwijl zelf de fascistische kaart trekkend.


Uitgelichte foto: bron 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.