Zolang we zingen kunnen is er hoop

· cultuur, fotografie, hoorspel, muziek, video
AuteursDat zei Jordi Savall een jaar geleden in een interview: “An der Migration sind wir schuld”.

© Reinhard WiltingZeker na zijn concert in Calais behoeft deze grote musicus geen nadere introductie meer. In het gesprek komt het centrale thema waar het Savall bij de uitoefening van zijn kunst om te doen is nadrukkelijk naar voren, uitgedrukt in een citaat van Elias Canetti: “Die Musik ist die wahre lebende Geschichte der Menschheit, und man schließt sich ihr ohne Widerstand an, denn ihre Sprache kommt vom Gefühl, und ohne sie würden wir nur tote Parzellen besitzen” (Die Provinz des Menschen – Aufzeichnungen 1942-1972). Zijn projecten getuigen hiervan, w.o. “La Ruta de Oriente”.

Gisteren kwam ik weer bij hem uit door het terugluisteren van een serie radio programma’s van de BRT in het kader van Europalia ’85 – España. Uitvoerig werd ook hier ingegaan op de wederzijdse bevruchting van diverse muziekculturen. En vanavond wederom even bij het beluisteren van een concert via France Musique. Toch merkwaardig al bij al.

Routes de l’esclavageWaarom ik er melding van maak? De komende tijd wil ik me wat meer bezig houden met m’n geluidsarchief. De benodigde apparatuur wordt momenteel opgeknapt en voor zover mij de tijd het toelaat zal ik proberen relevant materiaal te digitaliseren. Hoe ik het steeds dreigend zwaard van © copyright of beter vermeende schendingen daarvan moet ontwijken weet ik nog niet zo goed.


Als voorbeeld van wat ik van plan ben een ander voorbeeld over “musique, c’est le bruit qui pense” (Victor Hugo) een programma nu bijna dertig jaar geleden uitgezonden op de WDR:

“Auf den Spuren der Akustischen Kunst” – Klaus Schöning – WDR 3 – 3 mei 1988

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: