De onzichtbare hand

AuthorsEnkele jaren geleden zond Arte de serie Capitalisme / Der Kapitalismus uit. In Le Monde schreef de journalist Adrien de Tricornot toen als commentaar op deze documentaire: “Rarement on aura rendu aussi accessible, et passionnant, le décryptage du capitalisme et des idées qui gouvernent la ‘science économique'”. 

bron


In de serie komen de grondleggers van het huidige economisch denken Adam Smith en David Ricardo aan bod en de lijn wordt doorgetrokken tot aan Milton Friedman en zijn rigide neoliberalisme toe. Karl Marx ontbreekt uiteraard niet. Geen sprake is van “natuurlijke” processen, terwijl het wetenschappelijk gehalte van gangbare theorieën ter discussie wordt gesteld.

Gaat het zien en ontdek dat ons economisch handelen als irrationeel moet worden beschouwd, niets meer, niets minder. De gevolgen kunnen we dagelijks waarnemen.

 

 

 

 

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: