De onzichtbare hand

Mist
Enkele jaren geleden zond Arte de serie Capitalisme / Der Kapitalismus uit. In Le Monde schreef de journalist Adrien de Tricornot toen als commentaar op deze documentaire: “Rarement on aura rendu aussi accessible, et passionnant, le décryptage du capitalisme et des idées qui gouvernent la ‘science économique'”. 

In de serie komen de grondleggers van het huidige economisch denken Adam Smith en David Ricardo aan bod en de lijn wordt doorgetrokken tot aan Milton Friedman en zijn rigide neoliberalisme toe. Karl Marx ontbreekt uiteraard niet. Geen sprake is van “natuurlijke” processen, terwijl het wetenschappelijk gehalte van gangbare theorieën ter discussie wordt gesteld.

Gaat het zien en ontdek dat ons economisch handelen als irrationeel moet worden beschouwd, niets meer, niets minder. De gevolgen kunnen we dagelijks waarnemen.


Verder: Zerstört sich der Kapitalismus selbst? – Doku Arte


Uitgelichte afbeelding: bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.