Zo gek als een deur?

Gordon R. Smith


 

Jur KuipersHilarisch artikel over Donald Trump van journalist/satirist Matt Taibbi:
The “Madness of Trump”.


Heb veel gelezen over Donald Trump de laatste tijd.

 
Na “Glasnost” en  “Perestroika” – een poging van Michail Gorbatsjov om Communistisch Rusland te moderniseren – volgde de staatsgreep van Boris Jeltsin.
Het Oostblok in stukken… De opportunisten aldaar – niet zelden figuren uit de hogere echelons van de Communistische Partij – graaiden in no-time gigantische bedragen – honderden miljarden dollars – naar zich toe.
Het was een “free-for-all”…
Het “gewone volk” had het nakijken.
De huidige Russische federatie onder leiding van Wladimir Poetin, voormalig KGB-officier en nu een van de rijkste mensen ter wereld, is een maffiastaat geregeerd door mensen die het land hebben geplunderd.
Kritiek op het bewind aldaar wordt niet geaccepteerd, – kritische journalisten en politici leggen bij bosjes het loodje.
Vermoord in opdracht van (?) -of door figuren gelieerd aan Poetin’s dictatoriale bewind.
 
Veel van die “nieuwe – Oostblok – miljardairs”, groot geworden door corruptie en moord-en-doodslag, zagen mogelijkheden om hun kapitaal in vastgoed te beleggen…
…Niet in Rusland, – maar in de V.S., en dan vooral in New York.
De Russische maffia werkte daarbij vaak samen met de Amerikaanse en – jawel – de Italiaanse maffia (Cosa Nostra).
Bovendien werd grootschalige beursfraude – pyramidespel-praktijken – niet geschuwd.

 

Victor Juhasz for Rolling Stone

En zo komt Donald Trump in beeld (evenals trouwens zijn schoonzoon en vastgoed-magnaat Jared Kushner)…

Trump die in de jaren negentig een groot deel van zijn vermogen zag verdampen door wanbeleid gevolgd door diverse faillissementen liet toe dat een aantal van die “Russische” miljardairs mochten investeren in zijn vastgoed.
Of Trump zelf banden heeft aangeknoopt met corrupte figuren in het Oostblok, en met name in de Russische Federatie is nog niet bewezen.


Wel is duidelijk dat er veel figuren uit het Oostblok, inclusief mensen gelieerd aan de Russische maffia, zelf in vastgoed van Donald Trump hebben geïnvesteerd.

Het kwam Donald Trump wel erg goed uit… Hij werd er gruwelijk rijk van…
 

Na het ontslag – door nu president Donald Trump – van FBI-directeur James Comey, die bij onderzoek naar Russische betrokkenheid bij de Amerikaanse verkiezingen waarschijnlijk te dicht in de buurt kwam om Trump’s banden met de Russische “zakenwereld” te ontrafelen, werd een speciale “onderzoeksraad” bij het Amerikaanse ministerie van Justitie  in het leven geroepen. Dit onder leiding van voormalig FBI-directeur Robert Mueller.

Trump was verbijsterd – hij noemde het een “heksenjacht” – wetende dat Mueller hoogstwaarschijnlijk dieper in zijn financiële handel-en-wandel gaat graven dan Comey ooit van plan was te doen.

Mocht aangetoond worden dat Donald Trump zelf initiatieven heeft ondernomen om contacten aan te knopen met de Russische “zakenwereld” (i.p.v. andersom) en mogelijk bewust met hulp van de Russische regering de verkiezingen heeft beïnvloed (manipulatie van met name sociale media zoals Facebook en Twitter) dan zijn zijn dagen als president – “waarschijnlijk” – geteld…

“Waarschijnlijk”- …want… de Republikeinse Partij laat hem maar al te graag zitten.

Mensen zoals de Amerikaanse gebroeders Koch komt het wel erg goed uit dat de Republikeinse Partij – met Trump als bliksemafleider – met allerlei beleidsmaatregelen hun industriële belangen (en oliedollars) veilig stelt.
Misbruik makend van populistische sentimenten van velen in het zuiden van de V.S. die niet in de gaten schijnen te hebben dat het presidentschap van Trump geen verbetering in hun niet zelden povere situatie zal opleveren.
 
Dit brengt mij bij het artikel van Matt Taibbi, journalist bij het nu noodlijdende “Rolling Stone” dat ik afgelopen maand las.
Taibbi is niet zelden erg sarcastisch…
Hij trekt het “gezond verstand” van Donald Trump in twijfel, sterker nog… volgens hem is Trump zo gek als een deur.
Hij signaleert een “Narcistische Persoonlijkheidsstoornis”.
Trump’s handelswijze, sinds hij aan de macht is, lijkt dit te bevestigen.
Hij is 10 maanden president, – het lijkt inmiddels vééééél langer….
De man is een ongeleide raket.
 
Matt Taibbi vindt dat Donald Trump de president is die het volk van de V.S. verdient.
Kan een heel eind in zijn denkwijze meegaan…
 
Moest bij het lezen opnieuw denken aan het lied “The Last Resort” van popgroep The Eagles…

Maar ook hoe “The Gun Lobby” omgaat met wéér een schietincident…


Citaten uit het betreffende stuk:

“We deserve Trump, though. God, do we deserve him. We Americans have some good qualities, too, don’t get me wrong. But we’re also a bloodthirsty Mr. Hyde nation that subsists on massacres and slave labor and leaves victims half-alive and crawling over deserts and jungles, while we sit stuffing ourselves on couches and blathering about our “American exceptionalism.” We dumped 20 million gallons of toxic herbicide on Vietnam from the air, just to make the shooting easier without all those trees, an insane plan to win “hearts and minds” that has left about a million still disabled from defects and disease – including about 100,000 children, even decades later, little kids with misshapen heads, webbed hands and fused eyelids writhing on cots, our real American legacy, well out of view, of course.

Nowadays we use flying robots and missiles to kill so many civilians and women and children in places like Mosul and Raqqa and Damadola, Pakistan, in our countless ongoing undeclared wars that the incidents scarcely make the news anymore. Our next innovation is “automation,” AI-powered drones that can identify and shoot targets, so human beings don’t have to pull triggers and feel bad anymore. If you want to look in our rearview, it’s lynchings and race war and genocide all the way back, from Hispaniola to Jolo Island in the Philippines to Mendocino County, California, where we nearly wiped out the Yuki people once upon a time.

This is who we’ve always been, a nation of madmen and sociopaths, for whom murder is a line item, kept hidden via a long list of semantic self-deceptions, from “manifest destiny” to “collateral damage.” We’re used to presidents being the soul of probity, kind Dads and struggling Atlases, humbled by the terrible responsibility, proof to ourselves of our goodness. Now, the mask of respectability is gone, and we feel sorry for ourselves, because the sickness is showing.

So much of the Trump phenomenon is about history. Fueling the divide between pro- and anti-Trump camps is exactly the fact that we’ve never had a real reckoning with either our terrible past or our similarly bloody present. The Trump movement culturally represents an absolute denial of our sins from slavery on – hence the intense reaction to the removal of Confederate statues, the bizarre paranoia about the Washington Monument being next, and so on. But #resistance is also a denial mechanism. It makes Trump the root of all evil, and is powered by an intense desire to not have to look at the ugliness, to go back to the way things were. We see this hideous clown in the White House and feel our dignity outraged, but when you really think about it, what should America’s president look like?

Trump is no malfunction. He’s a perfect representation of who, as a country, we are and always have been: an insane monster. Frankly, we’re lucky he’s not walking around using a child’s femur as a toothpick.”

Moest er soms hartelijk om lachen…, – maar het gegeven is eigenlijk te triest voor woorden…

Lees eventueel het hele stuk…Uitgelichte foto: Gordon R. Smith – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.