We recreëren ons kapot, letterlijk!

Robert Frank: Santa Fe, New Mexico (1955)


 

joachim wilbers

 
Nieuwe mountainbike route geopend…

Hoe kom je op het idee? Natuurmonumenten moet dringend worden omgedoopt in Recreatiemonumenten want dit soort initiatieven staat haaks op natuurbehoud. Het gaat niet om natuur, maar om stukjes groen aangepast voor menselijk gebruik.

Natuur staat onder druk. Insectenpopulatie tot 60% afgenomen waarschuwen onderzoekers, en dan stuurt de stichting een peloton maniakale crossers een van de meest insectenrijke gebieden van de omgeving in… Maar dat is waar: voor de insectensterfte was al een boosdoener gevonden; de boeren!

Wij allemaal, niet de boeren of een andere groep, zijn verantwoordelijk voor de teloorgang van een leefomgeving waaruit wijzelf zijn voortgekomen. Zonder insecten waren wij er nooit geweest, net zo min als zonder water waar we lustig mee doorgaan om het verder te plastificeren. Net zo min als zonder zuurstof waarvan we de aanwezige 21% in de lucht ongegeneerd verder vervuilen om onze hang naar recreatie te bevredigen.

We recreëren ons kapot; letterlijk! We kunnen geen zondag zonder koopjes. We moeten reizen, al zien we niet waar naartoe, als de zon er maar schijnt, en oh wee als die vakantie toch in het water valt… We hebben onze mond vol over gescheurde kerncentrales en bestellen nog maar eens een extra televisie, smartphone, tablet, laptop, die allemaal weer moeten opgeladen…En afval…, dat flikkeren we gewoon aan de kant, zeker als we onderweg zijn. Had de overheid, daar op die plek maar een container moeten plaatsen, en dan nog…

We staan erbij en kijken ernaar; klagen als te veel hemelwater onze huizen binnenstroomt. Hoe durft het, roepen we vanaf onze dichtgeplaveide voortuinen en wijzen met het vingertje, naarstig op zoek naar wie we de schuld kunnen geven van zoveel ellende.

Maar we zijn eraan gewend, zelfs aan verslaafd, want records moeten nu eenmaal worden gebroken. Daar hebben we zelfs boeken over en het wordt telkens weer bevestigd tijdens onze belangrijkste bezigheid: sport en spel. Want wij moeten ons vermaken. Dat wist Nero al met zijn: ‘geef het volk brood en spelen…’ Dat is de reden waarom wij zijn. Daarom oefenen wij onze zucht naar records en verpletteren insecten die hun heil hebben gezocht in een gebied waar ze niet roemloos ten onder gaan op de voorruiten van lange files auto’s…


PS: ik heb nog een idee. Waarom geen ‘natuurbad’ in een van die onregelmatig uitgegraven mergelputten en dan wachten tot het eerste kind verzuipt. Dan hebben de oehoe’s tenminste ook iets om naar te kijken, want daar houden die op hun rust gestelde dieren wel van…

Uitgelichte foto: Robert Frank – The Americans series – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.