AMOC maakt Amok

Zakuro AoyamaJur Kuipers


De Noord-Atlantische Golfstroom bepaald in onze regio, dus ook ons land, het klimaat.

Deze “Atlantic Meridional Overturning Circulation”, afgekort “AMOC”, verandert door klimaatverandering en zal hier in Nederland voor steeds sterkere fluctuaties in het weerbeeld zorgen.
Niet alleen dat…
De stijgende zeespiegel en toenemende droge zomers zullen tot verzilting van de bodem zorgen omdat het steeds moeilijker wordt de waterhuishouding in”badkuip Nederland” op orde te houden.


Hier een plaatje van “AMOC” die ik van Wikipedia heb geplukt:Rolf Schuttenhelm legt in een briljant en uitvoerig artikel – in Vrij Nederland – uit wat een veranderende Atlantische Golfstroom in de nabije toekomst allemaal voor gevolgen kan hebben en nu al heeft:

De warmteregelaar van de aarde zwakt af en dat kan ons idee van de klimaatverandering op z’n kop zetten


Als wij mensen doorgaan met het massaal uitstoten van broeikasgassen dan kunnen de gevolgen voor ons en de rest van de planeet wel eens dramatischer zijn dan veel wetenschappers tot voor kort voor mogelijk hielden.
Er komt nu al een domino-effect op gang dat moeilijk meer te stoppen is.
“Na ons de zondvloed” kunnen we dan letterlijk nemen.


Zoals ik vaker zeg; ik geloof er niets van dat de menselijke “beschaving” (sic.) op korte termijn gevaar zal lopen, – ook de opwarming van de Aarde zal onze soort niet uitroeien.

De opwarming van planeet Aarde door ons toedoen is niet alleen verantwoordelijk voor het verlies aan biodiversiteit – het massaal uitsterven van levensvormen – maar ook milieuvervuiling en de ongebreidelde expansiedrift van onze soort.

Bossen die CO2 uit de lucht kunnen halen worden massaal gekapt, wat naast verlies van biodiversiteit de opwarming ook nog versterkt.

Klimaatvluchtelingen.
Meer conflicten om natuurlijke reserves, waaronder schoon – zoet – water.
Ecologische en meteorologische rampen.
Massa-extinctie.
Verschraling van biodiversiteit.
Aangenamer wordt het leven op onze planeet niet.


Welkom in het Antropoceen.

De planeet gaat ten onder – dankzij de mens
Welkom in het Antropoceen

(Kanttekening bij dit artikel uit de Groene; ik geloof er niets van dat de planeet ten onder zal gaan, – de planeet heeft voor “hetere vuren” gestaan, – maar leuker wordt het er niet op).

Mensen zijn geen zegen, maar een plaag.
Het is niet “de mens heeft een probleem”, maar “de mens ís het probleem”.


Uitgelichte afbeelding: Zakuro Aoyama – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.