Van zondag tot zondag

Maatschappij Volkswoningen – Amsterdam


 

terrence weijnschenkSinds kort is Engeland het eerste land ter wereld dat zichzelf economische sancties oplegt: importeren en exporteren van goederen wordt duurder, onderhandelingen met andere landen ingewikkelder (en dus duurder), het aantrekken van buitenlandse bedrijven en werknemers duurder en moeilijker en Engelsen kunnen niet meer zomaar ergens anders in Europa gaan werken. Toch zijn er mensen die dit ‘superslim!’ vinden. Beetje raar vind ik dat. Het heeft iets weg van de humor van Monty Python.


‘Uit de EU stappen doet Groot-Britannië helemaal geen pijn!’
Plaatje van ridder met afgehakte ledematen.
‘Het is maar een schrammetje!’


Waarom bent u zo blij dat uw land de Europese Unie verlaat? ‘Dat betekent dat wij vrij zijn en ons niet meer aan al die duizenden EU-regeltjes hoeven te houden!’ ‘Noemt u er eens eentje?’
‘Nou, eh…bijvoorbeeld eh…nou eh…ik ken er eigenlijk niet eentje.’

Hier een interessant ‘draadje’ op Twitter over de directe gevolgen van een eventuele ‘Nexit’:

Ook opvallend in het nieuws de afgelopen week was de Holocaust herdenking. Veel aandacht voor de Joodse slachtoffers. Excuses van onze minister president voor de rol van de Nederlandse overheid in die jaren en waarschuwingen van experts: ‘Dat het niet weer gebeure!’

Indertijd begon het ongeveer zo. Met propaganda. Waarmee een bevolkingsgroep de schuld kreeg van alles wat er mis was:

De dag nadat wereldwijd werd stilgestaan bij de verschrikkingen van 75 jaar geleden werd dit filmpje vertoond. Op televisie. In Nederland. Zoek de verschillen:NA EEN WEEK EERLIJK WERKEN…

Zondag met hulp van een bakje koffie rustig wakker geworden en einde van de ochtend met een vriend samen koffie gedronken in een nieuw etablissement in de wijk.

Thuis heerlijk zitten schrijven en een buurvrouw op visite gehad. Een paar ‘noodzakelijke’ mailtjes verstuurd, een paar verhaaltjes geredigeerd voor mijn volgende verhalenbundel en twee college’s op televisie gezien. Eentje over de teloorgang van het kapitalisme (‘Het kapitalistisch systeem heeft z’n beste tijd gehad. Nu 80 mensen samen evenveel geld hebben als de helft van de wereldbevolking is wel aangetoond dat schaarste niet het probleem is maar dat er iets mis is met de verdeling van welvaart.’) en de andere over mimicry: hoe dieren – maar ook mensen! – van dieren kunnen leren. Erg interessant! Even kijkend of er nog iets leuks is kwam ik terecht bij een aflevering van een remake (uit 2008 inmiddels, heb ik begrepen. Maar voor mij nieuw.) van Tita Tovenaar. Had niet verwacht dat het zo leuk zou zijn!

’s Avonds op de bank keek ik de film Super 8. Een verhaal over vriendschap, liefde en mysterie. Eigenlijk lag er nog wat strijkgoed klaar. Maar op de bank hangen was aanlokkelijker. Bovendien gaaf mijn lichaam aan mij door dat rust pakken verstandiger was. Kan niet wachten tot ik weer energie heb!

Het Engelstalige stuk van deze week: https://terrebelius.blogspot.com/2020/01/are-we-manipulated-into-thinking.html
 
Privé opname

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.