Vrouwen

Emancipatie…WERELDVROUWENDAG 2020


Zolang we in kapitalistische omstandigheden leven zal het lot van vrouwen (en kinderen) steeds ondergeschikt zijn aan dat van mannen. Vrouwen die veronderstellen dat emancipatie betekent zich conformeren aan de door deze economie gevestigde orde zullen ze slechts helpen te bestendigen. De arbeidersbeweging, maar ook de dekolonisatie, geven het overtuigende bewijs. Vrouwenkiesrecht een ander. Als je doordenkt over feminisering wordt duidelijk dat de bestaande orde en al haar instituties op de schop moeten. Er is fantasie voor nodig, utopisch denken. Een aanzet daartoe geeft deze film.

Delphine et Carole – insoumusesWie nog mocht twijfelen aan “onze joods-christelijke” waarden betreffende vrouwen onder kapitalistische voorwaarden raad ik aan speciaal te letten op het fragment waarin Jane Fonda aan het woord komt. Die waarden betekenen dus handelswaar, in dit geval van het product vrouw.

Wat betekent emancipatie feitelijk? Dat we los komen van ketenen die ons binden, ook de ketenen van zinloos bezit. Het zou een evolutie moeten inhouden naar een van zorgen bevrijde mensheid. Hoe die te bereiken met al die heersende haat, verachting en angst? Wisten we het maar. Het streven mogen we niet opgeven, anders is de mensheid gedoemd als grootste mislukking van de wereld ten onder te gaan en met haar alle culturele uitingen vervat in taal, muziek en beelden die ze heeft opgeleverd en het leven waardevol kunnen maken.Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.