Wereldse allure in Maastricht

Manhattan
Zijn Maastrichtenaren een beetje dom? Laten ze zich graag beduvelen? Zijn ze wel te vertrouwen? Een voorbeeld dat momenteel speelt, hoogbouw in de binnenstad met lak aan geldende regels, lak aan omwonenden. De gemeenteraad stemde met de plannen in. De gang naar de rechter van de directe buren zag de opdrachtgever met vertrouwen tegemoet, want hij wist, wat iedereen ter plaatse al sinds mensenheugenis weet, de kaarten waren al geschud. Zijn bijdragen aan het stedenschoon zijn van onmiskenbare aard, ga maar eens kijken in de omgeving van de Ruiterij aansluitend aan het welbekende Céramiqueterrein. Er verrijst voor uw ogen het indrukwekkend Hotel Maastricht op, een architectonisch hoogstandje van de eerste orde. De bouwheer kreeg dan ook carte blanche voor het ontwikkelen van een nieuw hotel in de historische binnenstad, waarvoor een aantal geclassificeerde monumenten werden opgeofferd. Dat laatste viel in de krant te lezen.

Met de Noorderbrug in de directe omgeving, waaromheen een tikkeltje Manhattan zal verrijzen, is dit een logische consequentie van een proces dat al twee eeuwen voortduurt. Zonder aarzelen slopen als iets in de weg staat om een grootse toekomst te verwezenlijken: industrie, universiteit, toerisme. Werkelijk, de verantwoordelijken begrijpen wat goed is voor het volk, dat immers niet van de wind kan leven.

Voor ik het vergeet. De makers van het geweldige hotelplan noemen zich Associated Architects. Of ze hun beroep verstaan durf ik niet te zeggen, wel dat ze hun plaatjes met praatjes weten te verkopen. Zo vervullen ze in ieder geval een van de belangrijkste taken van een architect in dit tijdsgewricht: ons een rad voor ogen draaien om te verdonkeremanen waar het werkelijk omdraait, het kapitaliseren van de stad die ons allen toebehoort. Mensen die hiertoe het initiatief nemen, zoals in dit geval Benoit Wesly, volgen ze blindelings. Onze volksvertegenwoordigers, ik zei het al, doen nooit anders. Een beetje dom of beduvelen ze willens en wetens de zaak?
 
Uitgelicht: bron; de ingevoegde foto is ontnomen aan het betreffende krantenartikel

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.