Volksvijand nummer één…

Louise Bourgeois (1973)
Het volk weet: we worden een oor aangenaaid. Eeuwenlang zucht dit land al onder een regenteske cultuur. In chique etablissementen en in achterkamertjes wordt bedisseld en beslist. Wie de volksaard van de Bataaf wilt leren begrijpen moet daar beginnen. Lees van Perry Anderson: “Operation Europa – Die Entwickelung der politischen Ordnung. Geheimnisse und ein Putsch” in het laatst verschenen nummer van Lettre INTERNATIONAL.

Wie vertrouwt wie nog? Wantrouwen en angst zaaien met in het verlengde daarvan verdacht maken zijn de probate middelen om vertrouwen te schaden. De media doen hun uiterste best dergelijke vormen van volksverlakkerij te voeden i.p.v. te informeren. Grote bekken en volksmenners krijgen op TV en radio volop een podium. Geheid is fascisme de uitkomst, niet alleen in de vorm van PVV of FvD, maar vele malen verontrustender gevestigde partijen als VVD, D66 en CDA zijn er al van doordesemd. Ten dele zeggen ze elkaar uit te sluiten, maar in hoofdzaken zijn ze het volstrekt eens met elkaar: law and order. Is deze uitkomst wellicht de bedoeling van media en politiek? Te vrezen valt van wel.

De schuinsmarcheerders mogen en kunnen ondertussen hun vuilnis vrijuit spuien om het gewenste klimaat van argwaan te doen omslaan in pure angst:Evenals de zelfbenoemde regenten zullen deze boodschappers zich nooit hoeven te verantwoorden. Wat zijn die vrijheid van meningsuiting en die vrije markt toch kostbare verworvenheden. Eerlijk waar, we moeten ze koesteren, dan wordt de kuil gegraven waarin hun verdedigers en aanhangers snel zullen verdwijnen. De Bataaf voorop. Heeft de rest van de mensheid weer een zorg minder.

Nog een ps. Benieuwd naar wat achter de url in bovenstaande tweet schuil gaat? Een overzicht via de zoekmachine Qwant. Lijkt me voldoende voor elk weldenkend persoon.

Uitgelichte afbeelding: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.