Lezen, luisteren, kijken…

Éric Rohmer: L’ami de mon amie (1987)
Je hoeft hiervoor niet de deur uit, je blijft in contact met de buitenwereld en het schenkt rust en voldoening. In deze luxe leven we in het zogenaamde Vrije Westen, zeker een grote meerderheid die geen last heeft van directe materiële zorgen. De onderkant van de samenleving, wat gaat ons die aan? Opsporing verzocht. Zeker is dat ook zij de kans hebben gekregen uit de kapitalistische ruif te eten, maar ze hebben veelal door eigen schuld hun kansen gemist. De tokkies, het schorem, de dwazen, kortom uitschot. Ze gaan nog demonstreren ook en maken zich daarmee moreel schuldig aan poging tot doodslag. Schaamteloos, mensonterend. Ze functioneren als een vijfde colonne, zoals Dr. Lou De Jong in zijn proefschrift aantoonde: de weerbaarheid van ons volk aantasten, ondermijnen. al meer dan 20.000 doden en wiens schuld is het? Tja, het morele verval…

Hiermee belanden we in de denkwereld van conservatieve, reactionaire christenen en moslims. Van fascisten. Het eerste omvattende onderzoek op het terrein van de z.g. onmaatschappelijkheid werd in Maastricht verricht door een socioloog. Het werd zijn proefschrift en hij bracht daarover een rapport uit bestemd voor de Dienst Stadsontwikkeling. Het gemeentelijk beleid was, zoals praktisch overal, kort samengevat, het schorem, het crapuul moest uit de stad verjaagd worden voor lucratieve zaken. Als motivering, dus niet de feitelijke, maar de ideologische, werd wetenschappelijk het voorziene proces van stedelijke herstructurering verantwoord en onderbouwd. Binnen het gemeentelijk apparaat formuleerde een topfunctionaris het jaren later nog krasser: “Het probleem waar Nederland mee zit is dat de onderlaag van de stedelijke bevolking nooit gedecimeerd is door burgeroorlog of revolutie, zoals in Parijs met de Commune. Dat schept vele problemen, o.a. de overbevolking.” Dat was eind jaren zestig en kwam uit de mond van een historicus die de PPD van Zuid-Holland ontvlucht was vanwege de “bloedkaart”. Zo werd het gewestplan voor de Rijnmond bij deze dienst genoemd vanwege de enorme milieuvervuiling en het risico van calamiteiten in een alarmerend rood aangegeven op dat plan.

Lezen, luisteren, kijken… En regelmatig notities maken om je gedachten te ordenen vooral als schijnbaar door toeval een aantal zaken samenkomen. Daar was allereerst het “krantje” dat dagelijks onder mijn naam op Twitter verschijnt met een bericht dat regelrecht kwam uit een van de hofleveranciers van fake-news. Als illustratie kunnen een aantal screenshots dienen. De afzender meldt verder: “Tagesschau hetzt wieder gegen Familien.” Het paper wordt automatisch aangemaakt aan de hand van algoritmen waarop je weinig invloed hebt, tenminste als je wilt dat het een open karakter heeft. Zonder weet te hebben van dit “nieuws” over Gates stuurde ik via Twitter een link door die verwees naar een programma van de Hessischer Rundfunk n.a.v. een demonstratie in Frankfurt: Fakten? Mir doch egal!

Feiten? Zonder feiten geen meningsvorming, geen vrijheid van meningsuiting. Richard Malka, advocaat…
 
Uitgelicht screenshot: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.