Smid

Oudeschans


 

jur kuipers

 
Kon het even niet laten…
Tegenover het terras van “De Piekenier” in Oudeschans is een smederij.
De 72-jarige smid is een goedlachse man die graag een praatje maakt.
Hij komt niet zo goed uit zijn woorden, maar ondanks stotteren en hakkelen kwam ik er achter dat hij veel weet en een ruime belangstelling heeft en dit met veel enthousiasme weet over te brengen.

Zo vertelde hij mij van bezienswaardigheden in Ost-Friesland (Noord-Duitsland) en raadde mij aan om ook de kleine begraafplaats vlakbij/vlak achter zijn smederij te bekijken.
Daar stond warempel een bijna gave grafsteen uit 1742 die tot mijn verbazing nauwelijks te lijden heeft gehad van weer en wind.

Hier een mooi portret van hem.
Niet superscherp, want met iPad gefotografeerd met weinig licht.
Desondanks…
Mooi plaatje!

Smederij in Oudeschans
De grafsteen (voor- en achterzijde)…
 EPITAPHIUM IN PERPETUAM REI MEMORIAM VAN DE DEUGTRYKE JUFFROUW DIGNA MARIA VAN BERN, HUISVROUW VAN JACOBUS DE JONGE, GERUSTELYK ONTSLAPEN DEN 7DEN JANUARY 1742, OUD IN HET 35TICSTE JAAR.
Wapens: Rechts: Een met twee pijlen van boven naar beneden schuinkruirlings doorstoken hart, vergezeld van boven van een oog. Links: Op een terras een voor een bos van vijf bomen gaande beer.
SCHOON DAT DE WORMEN NU DOORKNAGEN EN OMRINGEN / JUFFROUW D’JONGS LIGCHAAM BENEDEN HIER INT GRAFF / ZAL TOGH EENS MET DE VIER EN TWINTIG OUDERLINGEN / WEER BLOEYEN TOT GODS EER EN TOT AARONS STAFF.
TER EUWGER GEDAGTENISSE VAN DE DEUGTRYKE HEER GERHARD VAN BERN, GEBOREN DEN 9DEN MAART 1674, EN IS OVERLEDEN OP DEN 6 AUG. 1730, EN NU LAAST OVERLEDEN DESSELFS HUISVROUW ADRIANA MARIA HINSBEEK DEN 15 MAART 1747, EN GEBOREN OP DEN 17 SEPTEMBER A°1679.
Wapens: Rechts: Op een terras een voor een bos van vier bomen gaande beer. Links: Gevierendeeld: I en IV een druiventros op een gebogen stengel met drie bladeren; II en III een vierbladige roos.
HIER SLAEPT JUFFROU VAN BERN / IN MAART GEBRAGT TEN GRAVE / EN LEEFT NU BUITEN SCHEUTS / BY GODT IN ‘S HEREN HAVE.
Foto’s: Jur Kuipers

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.