Vrijheid van handelen

Anemiche…




Zijn we te ver gegaan?
 

Arte journaal – 7 juni 2021

 
Of nemen we enkele reis…

Vanmiddag nieuwsberichten op de Zwitserse radio. Er moet drastisch bezuinigd worden bij de omroep. Espace2 zal in de toekomst nog slechts muzikaal behang doorgeven, zodat luisteraars niet op andere gedachten kunnen komen. Een eindeloze stroom van hits uit het verre verleden zal hun deel zijn. Blijkbaar rest de publieke omroep nog slechts de taak om de weg vrij te maken voor het commerciële verdienmodel.

Het volgende bericht op de radio handelde over Jeff Bezoss die bekend liet maken in zijn eentje de Finishing Touch te gaan leveren van de American Dream, het veroveren van de ruimte en de vernietiging van al wat deze vrijheid tot in bezit nemen in de weg kan staan. De infrastructuur voor zijn heldendaad leverden hem twee presidenten: Eisenhower, een man dol op Hitlers autowegen, en Kennedy, die niet wenste samen te werken, tot heil van de mensheid, maar een strijd begon ter verovering van al de te bereiken ruimte, met een mannetje op de maan als eerste doel. Starwars Reagan bezegelde niet zoveel later dit verlangen tot heersen, gebaseerd op overheersen en vernietigen van natuur en cultuur op onze thuishaven aarde. Er is slechts een weg tot vrijheid volgens hun ideologie en dat is de weg van het ongebreidelde kapitalisme.

Zomaar twee berichten op een radiozender die Espace2 heet. Zou er nog een tweede, een andere weg mogelijk zijn om al de ruimte die ons als mens gegeven is te benutten, ze eerlijk onder elkaar in alle vrijheid te delen?

Waar zouden we staan zonder de verworvenheden van het Derde Rijk? Wetenschappelijk, technologisch en ideologisch? Zou het veel anders geweest zijn? Duitsland had en heeft een chronisch gebrek aan grondstoffen, dus het moet kien te werk gaan om ruimte te scheppen voor de bevolking en om in het bezit te komen van alles wat die bevolking wenst, niet alleen om te overleven. De kolonisten hadden het hun voorgedaan op het Amerikaanse continent. Ze waren rijk geworden met een model dat uit de polder stamde, de VOC. Anderen volgden. Slavenhandel, uitroeiing van de indigene volkeren, genocide.

De eerste persoon die dit proces van kapitaliseren volledig zelf controleerde was de koning der Belgen. Het kostte miljoenen mensen het leven. Worden ze herdacht? Slechts racisme is hun deel, Afrika (en grote delen van de wereld) wordt (worden) leeggeroofd, ons afval wordt er gedumpt en ze mogen verrekken. Hun land en water wordt hen ontstolen, ze dienen als proefkonijnen, ook voor de medische wetenschap. Dan zijn ze tenminste nog ergens nuttig voor, die zwartjes. Het model Auschwitz.

Waar zou het zegevierende, zich op humane waarden beroepende Westen, met rechtspraak toegespitst niet op die waarden maar gerelateerd aan bezitsverhoudingen, staan zonder deze voorgeschiedenis?

Laten we het zo stellen, Hitler en zijn trawanten vervulden optimaal de wensdromen van wetenschappers en bracht kapitaalbezitters in volvoering. Vaak vielen ze samen, denk aan de farmaceutische industrie, pesticiden en zo meer. De psychiatrie had Hitler nodig, niet andersom, valt in de volgende documentaire te vernemen. Hij schiep voor hen de ruimte, een ruimte die bijvoorbeeld al die grootheden in de virtuele wereld zich daadwerkelijk toe eigenen als ware fascisten.
 

Sichten und Vernichten



Let ook even op al die figuren die zich breed maken op internet, m.n. op Twitter. Ze scheppen een zeer speciaal klimaat, een fascistisch. Vaak strooien ze met begrippen die doen denken aan het Wörterbuch des Unmenschen en verklaren mensen tot ongewenst en geestelijk niet in orde. In de regel noemen ze zich antifascist en opponeren slechts door het slaken van kreten of ze zwaaien met paragrafen uit het Wetboek van Strafrecht. Aldus denken ze schone handen te houden en aan de goede kant van de rechtsorde te staan. Ze zullen, en dat is de belangrijkste les uit de geschiedenis, nuttig werk verrichten in het onverhoopte geval dat de politieke wind draait. Als ze nu niet beseffen dat, om met Sartre te spreken, verzet steeds begint met kritiek en strijd tegen de bestaande orde, gemotiveerd en wel, zal het hun in andere omstandigheden zeker niet lukken, deze lafaards.
 




Uitgelichte afbeelding: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.